Dvodnevna posjeta
0

Silajdžić dočekan u Kuvajtu uz najviše počasti

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić doputovao je večeras u dvodnevnu posjetu Državi Kuvajt. Na aerodromu su ga uz najviše državne i vojne počasti dočekali zvaničnici Države Kuvajt, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.
Za nedjelju je planiran susret sa emirom Države Kuvajt šeikom Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah a sastanku će prisustvovati i prestolonasljednik Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.

Predsjedavajući Silajdžić sastat će se i sa premijerom Države Kuvajt šeikom Nasser Al-Mohammad Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabahom i predsjednikom kuvajtskog parlamenta Jassem Mohammad Al-Khorafijem.

Planiran je i susret sa generalnim direktorom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Abdulwahab Ahmad Al-Baderom.

Tokom posjete bit će potpisana dva sporazuma - Sporazum o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Kuvajt i Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Kuvajt.

U delegaciji BiH koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić su premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, ministar energije,rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Vahid Hećo, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Adnan Kapo, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ambasador Nerkez Arifhodžić te delegacija privrednika iz BiH.

Inače, delegacija privrednika iz Bosne i Hercegovine na čelu sa federalnim ministrom Vahidom Hećom imala je tokom dana sastanke sa resornim ministrima Vlade Države Kuvajt (iz oblasti vodoprivrede, industrije, energetike, turizma). Bosanskohercegovački privrednici su razgovarali i sa delegacijom Asocijacije biznismena i predstavnicima KIA,te prezentirali projekte, koji su izazvali veliki interes kuvajtskih biznismena.

Ova posjeta je naišla na izuzetan prijem kuvajtskih privrednika a dogovoreno je da uskoro u Sarajevo i BiH doputuje brojna delegacija privrednika Kuvajta.