Susret s Tadićem u četvrtak?
0

Silajdžić čeka potvrđivanje programa posjete Beogradu

Sarajevo-x.com
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Planirana posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića Beogradu realizovat će se kada se sa srbijanskom stranom usaglasi program koji je bio dogovoren i potvrđen za danas, saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Podsjećamo da je posjeta predsjedavajućeg Silajdžića bila planirana za 25. maj 2010. godine, no da je ista odgođena zbog kvara motora na Lufthansinom avionu (br. leta LH 413) kojim je predsjedavajući Silajdžić sinoć u 20:10 trebao otputovati iz New York-a u Minhen na putu za Beograd.

Protokol Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rano jutros obavijestio protokol Predsjednika Republike Srbije o nemogućnosti predsjedavajućeg Silajdžića da poleti iz New Yorka i stigne u Beograd, te predložio da se posjeta odgodi već za idući dan, 26. maj 2010. godine.

Protokol Predsjednika Srbije je odgovorio da organizacija posjete tog dana nije moguća, ali da predlažu posjetu za 27. maj 2010. godine. Ambasada Bosne i Hercegovine je potom zatražila usaglašavanje identičnog programa za taj datum koji program je srbijanska strana još ranije pismeno odobrila i potvrdila za današnji dan, no odgovor na taj upit još uvijek nije stigao. Specifično, srbijanski organi još uvijek nisu odgovorili na zahtjev Ambasade BiH da se za četvrtak zakaže posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH g. Iliji Jurišiću, iako je ta posjeta bila odobrena i pismeno potvrđena od strane srbijanskih vlasti za današnji dan.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić ostaje opredijeljen za posjetu Beogradu čim srbijanska strana odgovori na ovaj zahtjev Ambasade BiH u Srbiji, te potvrdi proram koji je zvanični Beograd već ranije pismeno odobrio i potvrdio za današnju planiranu posjetu, saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.