Generalna skupština UN-a
0

FOTO / Silajdžić: "BiH će biti odbranjena"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je danas, obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a, podsjetio da je prije petnaest godina Dejtonski mirovni sporazum okončao agresiju i donio mir u Bosnu i Hercegovinu, koja je od tada prešla dug put.
"Osjećam se obaveznim da zahvalim vladama, organizacijama i pojedincima koji su nam pomogli da pređemo taj put. Kada smo vas pitali da nas podržite da postanemo nestalna članica Vijeća sigurnosti, vi ste odgovorili skoro jednoglasnom podrškom. To pokazuje da BiH uživa ugled u svijetu, čime se ponosimo", kazao je.

Silajdžić je dodao da BiH, kao članica Vijeća sigurnosti, čini sve da ispuni očekivanja i opravda povjerenje koje joj je ukazano.

"Zahvaljujući velikoj podršci mnogih od vaših vlada, BiH je uglavnom dovršila proces obnove relativno brzo uzevši u obzir nivo razaranja. Obnova razorenog društva, međutim, pokazala se kao puno teža. U periodu od 1992. do 1995. u BiH je namjerno i na brutalan način upotrebom sile pocijepano jedno staro autentično multietničko društvo. Polovina stanovništva BiH je protjerana iz svojih domova. Milion i tri stotine hiljada njih se još uvijek nalaze van BiH", istakao je Silajdžić.

Dodao je da su sistematske opstrukcije uzrokovale neuspjeh programa povratka i da još uvijek predstavljaju prepreku onima koji žele da se vrate. Oni koji su se vratili svojim kućama, pojasnio je, vrlo često se suočavaju sa zidom blokada ili s direktnim kršenjem osnovnih prava.

"To čini obnovu našeg pluralnog društva najtežim zadatkom koji je pred nama. Ali ostaje nada da će predstojeće ustavne reforme udariti temelje za novu generaciju da premosti podjele. Bez obzira na sve, mi ćemo nastaviti da oživljavamo pluralistički karakter i tolerantni duh našeg društva, jer čvrsto vjerujemo da je kulturni pluralizam najveće blago čovječanstva", naglasio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da dobra ekonomija može biti moćan alat za postizanje tog cilja. BiH je, rekao je Silajdžić, zemlja bogata vodom i drugim energetskim resursima.

"Mi smo pripremili studije projekata i pozvali smo međunarodne investitore da uzmu učešće u razvoju ovih resursa. Kada budu završeni, ovi projekti će biti razvojna lokomotiva naše ekonomije te nam omogućiti da napravimo napredak i u drugim oblastima, kao što su zdravstvena i socijalna zaštita. Mi nastavljamo razvijati našu infrastrukturu, ali ne željenim tempom. Iako uglavnom poboljšan, naš obrazovni sistem ostaje, u nekim aspektima, talac političkih utjecaja i etničkih podjela", istakao je.

S druge strane, pojasnio je, porast trgovine je rezultirao poboljšanjem odnosa sa zemljama regiona, dok se velike prilike mogu stvoriti kroz intenzivniju i samopouzdaniju regionalnu saradnju.

"Kao i u drugim društvima, naš najveći resurs su naši mladi ljudi, obrazovani u zemlji i svijetu, koji su spremni da preuzmu onog trenutka kada naša ekonomija bude mogla apsorbirati njihove talente i sposobnosti. Siguran sam da će u narednim godinama biti kreiran veliki broj radnih mjesta paralelno s razvojem ogromnih resursa koji još uvijek leže neiskorišteni u BiH", rekao je Silajdžić.

Prisutne je informirao i o činjenici da je reforma odbrane u širokim krugovima viđena kao jedan od najvećih postdejtonskih uspjeha, jer je rezultirala stvaranje modernih, jedinstvenih oružanih snaga te izrazio zahvalnost prijateljima i saveznicima BiH bez čije pomoći ona ne bi bila moguća.

"Naše oružane snage su u kratkom vremenu uspjele zadobiti povjerenje i poštovanje UN-a učešćem u mirovnim misijama. Kao i svuda, građani BiH žele mir, stabilnost i prosperitet - bolju budućnost za sebe i za svoju djecu. Postoji veliki potencijal za razvoj, a šanse su pred nama da ih iskoristimo. Dakle, sigurno ima razloga za optimizam", rekao je Silajdžić.

Ipak, ima razloga i za zabrinutost, podvukao je u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a.

"Naš napredak sprječavaju posljedni ostaci onih koji još uvijek vjeruju u dovršavanje političkog projekta koji se pokazao katastrofalan ne samo za BiH, već i za cijeli naš region. Ukratko, oni misle da je svijet zaboravio zločine koji su ovdje počinjeni nad civilnim stanovništvom, koncentracione logore, masovna silovanja i genocid. Nakon što su stotine hiljada nesrpskih civila pobijene i protjerane iz jednog dijela BiH, oni sada javno pozivaju na otcjepljenje tog dijela. Oni se nadaju i, kako kažu, "sanjaju" da će svijet nekako priznati taj entitet kao nezavisnu državu", naglasio je Silajdžić.

Umjesto da se stide, dodao je, ovi učenici Slobodana Miloševića, Karadžića i Ratka Mladića su sada spremni da od vas traže da nagradite genocid u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Sarajevu, Mostaru i na drugim lokacijama strašnih zločina za koje Karadžić sada odgovara u Hagu.

"Kakav spomenik nečovječnosti bi to bio! Naravno, oni neće uspjeti. Više ne mogu računati na moćne armije Slobodana Miloševića, jer su one poražene kroz našu herojsku borbu. Oni sada računaju, kako kažu, na povoljne geopoiltičke prilike. Ali, kao i Milošević, i oni zaboravljaju da uzmu jednu stvar u obzir: BiH će biti odbranjena! Oni će, međutim, i dalje sprječavati napredak BiH i destabilizaciju regiona i otvaranje svježih rana. Inspiraciju su pronašli u neadekvatnim odgovorima međunarodne zajednice čije strpljenje testiraju već petnaest godina", kazao je Silajdžić.

Silajdžić je u govoru pojasnio da se ponovo testira

zajednička spremnost za preveniranje eskalacije i otvaranje novih rana u BiH.

"Ovaj put ne smijemo pogriješiti! Bez obzira na ovaj opasni avanturizam, ja vjerujem i znam da se lokomotiva razvoja ne može i neće zaustaviti. Nijednog trenutka ne sumnjam da će BiH i cijeli naš region očuvati stabilnost i postići prosperitet u godinama koje dolaze, ispunjavajući tako snove i želje svakog našeg građanina", zaključio je obraćanje Silajdžić.