BiH
0

Silajdžić: 11 godina nakon Daytona BiH i njeni građani zaslužuju novi ustav

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić izjavio je večeras kako jedanaest godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma Bosna i Hercegovina i njeni građani zaslužuju novi ustav po uzoru na one koji su na snazi u evropskim zemljama.

U izjavi za bh. medije datoj na prijemu upriličenom u povodu obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH, Silajdžić je kazao kako su bh. građani u pogledu razumjevanja demokratije i njihovih potreba ispred sistema uspostavljenog u BiH.

U tom kontekstu ukazao je na primjer i poruke ZAVNOBiH-a, a koje se temelje na "svijesti o potrebi zajedničkog življenja i svijesti o potrebi kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine".

Silajdžić nije želio komentirati pitanje u vezi s činjenicom da prijemu upriličenom u povodu Dana državnosti BiH nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, uz opasku "kako bi bilo bolje da su svi tu te da će se sigurno to i dočekati".

Na insistiranje novinara da prokomentira činjenicu da se Dan državnosti ne obilježava u bh. entitetu RS, kazao je kako će tako biti sve dotle dok u BiH postoji etnička podjela koja se veže za teritorijalnu.