BiH
625

Silajdžić: Da sam prihvatio Aprilski paket, državom bi upravljali entiteti, posebno RS

Klix.ba
Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić jučer je održao predavanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu na temu "Dejtonski mirovni sporazum: 21 godina kasnije", gdje je između ostalog kazao da se ne kaje zbog odbijanja Aprilskog paketa, kojije predviđao ustavne reforme.

Silajdžić je bio član delegacije Bosne i Hercegovine u pregovorima za Dejtonski mirovni sporazum, a tokom predavanja naglasio je da je Dejtonski mirovni sporazum kreiran simbolično u Bosni Hercegovini, ali kroz naoružanje, vojnike, tenkove i slično.

"Kada smo primljeni u UN 22. maja 1992. godine, to je bila naša posljednja prilika da rat bude prepoznat kao agresija na državu, a ne samo na teritoriju. Dobro je pa smo u tome i uspjeli", naglasio je Silajdžić.

Silajdžić je poslao je i poruku studentima: "Prvi, drugi i treći prioritet, posebno vama, studentima, treba biti edukacija kako biste napravili bolju državu".

Na samom kraju predavanja Silajdžić je odgovorio i na pitanja o njegovom izlasku iz SDA i o Aprilskom paketu kojeg je tada odbila Stranka za BiH.

"Što se tiče odnosa između predsjednika Izetbegovića i mene, ja sam uvijek osjećao veliko poštovanje i uvažavanje prema njemu, bez obzira na neka pitanja oko kojih se nismo slagali. Aprilski paket bih i danas odbio, a imam osjećaj da Aprilski paket brane samo oni koji njegov tekst nikada nisu pročitali. Jednostavno, entiteti, a posebno RS, imali bi mogućnost upravljanja državom i blokiranja najvažnijih odluka što je za nas bilo neprihvatljivo".

Predavanje je organizovao Studentski parlament Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i dio je projekta SPIUS Talks koji će se nastaviti realizovati u toku akademske godine.