BiH
10

Sijah: Držati parlamentarce kao taoce nije neki grijeh

Piše: N. Jamaković
Dalio Sijah (Foto: Klix.ba)
Dalio Sijah (Foto: Klix.ba)
Jedan od pet privedenih demonstranata koji su u protekla dva dana protestvovali pred Parlamentom BiH, a koji su u međuvremenu pušteni na slobodu, je i aktivista Dalio Sijah, koji je za portal Klix.ba iznio svoje viđenje dešavanja pred zgradama institucija BiH u Sarajevu.

Prema policijskom saopćenju, Sijah i još četvero demonstranata terete se za odbijanje naređenja ovlaštene službene osobe i omalovažavanje ovlaštene službene osobe, zbog čega su i bili privedeni.

"Nikoga nisam omalovažavao, ali jesam odbio naređenje policije da se sklonim sa trotoara, jer sam smatrao da je to javna površina. Osim toga, jedino sam se mogao pomjeriti na tramvajske šine. Ipak, to je policiji bio dovoljan razlog da me privedu i nasilno uguraju u policijski automobil, pri čemu sam zadobio posjekotinu i četiri-pet šavova na glavi, te krvarenje iz nosa", rekao je Sijah za Klix.ba.

On je dodao da je prije nego što mu je pružena ljekarska pomoć sat i po sjedio u policijskoj stanici, gdje je odbio potpisati izjavu koju su otkucali policajci, jer je smatrao da nikoga nije omalovažavao, a to je pisalo u izjavi.

"Već sam angažovao advokata s kojim ću već u utorak ići na ročište u Općinski sud zbog prekršaja za koje se teretim", naveo je naš sagovornik.

Kada je riječ o protestima, Sijah ističe da su svi mogli vidjeti kako se radilo o izrazito mirnim i civilizovanim protestima, bez ikakvih naznaka nasilja i opasnosti.

"Osnovni cilj je postignut, a to je da je mala Belmina dobila matični broj i može putovati na liječenje. Što se tiče donošenja Zakona o JMB, još je rano bilo šta govoriti o tome", dodao je on.

Dosta se spominje kako su protesti bili neuobičajeni po tome što su u svojevrsnom zatočeništvu držani parlamentarci i uposlenici institucija BiH, kao i svi koji su se zatekli u zgradi Parlamenta BiH, među kojima su bili i istaknuti strani diplomati.

"Ako se danas povlači priča da smo mi držali parlamentarce kao taoce, onda je to u redu, jer oni nas i ovaj narod već godinama drže kao taoce. Što se tiče stranaca i drugih gostiju, oni su mirne duše mogli podržati i priključiti se protestima, makar i u unutrašnjosti zgrade", zaključio je Sijah.