GV Grada Sarajeva
0

Sigurnost pod kontrolom MUP-a, građani se boje

FENA
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva informirani su na današnjoj sjednici o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo za period januar - juni 2009. godine.

Vijećnici su usvojili i zaključke u kojima stoji da Grad Sarajevo insistira kod institucija sistema koje imaju ustavnu i zakonsku nadležnost za sigurnost građana da istraju na mjerama prevencije i sprječavanja maloljetničke delinkvencije.

Grad Sarajevo traži da se razmotri mogućnost stvaranja pravnih pretpostavki da se Gradu Sarajevu daju nadležnosti u smislu organizacije “gradske policije” u okviru MUP-a KS-a koja će izravno brinuti o sigurnosti građana Grada Sarajeva, jedan je od zaključaka.

Vijećnicima je informaciju prezentirao Dragan Mioković iz MUP-a Kantona Sarajevo, koji je kazao kako statistički pokazatelji govore da je stanje sigurnosti bilo pod kontrolom, dok građani stanje ocjenuju lošim, izražavajući bojazan za svoju sigurnost.

On je naglasio da prema statističkim pokazateljima stanje sigurnosti na području KS-a u periodu januar - juni 2009. u odnosu na isti period 2008. karakterizira smanjenje broja krivičnih djela (za 383 ili 8,9 posto), smanjenje broja poginulih osoba u saobraćajnim nezgodama (za tri ili 20 posto) te smanjenje broja slučajeva aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava (za jedan ili 9,1 posto).

Istovremeno, povećan je broj prekršajnih sankcija iz javnog reda i mira (za 706 ili 33,5 posto), povećanje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda (za 419 ili 9,6 posto), te povećanje broja povrijeđenih osoba u nezgodama (za 47 ili 8,3 posto).

U prvih šest mjeseci ove godine izvršena su četiri krivična djela ubistva (jedno manje u odnosu na isti period 2008.), te šest pokušaja ubistva (dva manje), koja su brzom intervencijom službenika policije rasvijetljena. Izvršena su i tri krivična djela teških povreda, usljed čega su tri osobe naknadno preminule.

Broj teških krađa vozila u odnosu na isti period prošle godine smanjen je za 15 ili 3,6 posto.