BiH
0

Sigurnost granica ključno pitanje zemalja kandidata za EU

FENA
Treća godišnja ministarska konferencija o sigurnosti granica u jugoistočnoj Evropi biće održana u Sarajevu od 23. do 25. februara.

Međunarodni skup koji će se održati pod sloganom « Stečena iskustva iz uspostavljenih sustava granične sigurnosti» predstavlja dio projekta Demokratskog centra za kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF) koji se temelji na integrisanim aktivnostima regionalne harmonizacije, usklađivanja standarda i najbolje prakse evropskih zemalja u oblasti upravljanja granicom.

Ministarstvo sigurnosti BiH navodi kako je izmijenjeno sigurnosno okruženje postavilo sigurnost granica na sam vrh političkih rasprava, kako u zemljama koje su u procesu stabilizacije i pridruživanja, tako i zemljama članicama EU.

«Zajednički je prihvaćen stav da se pitanje sigurnosti granica može rješavati samo integralnim pristupom. Za zemlje koje su u procesu stabilizacije i pridruživanja ovo je postalo i ključno pitanje za ispunjenje uslova za sticanje statusa kandidata za pristup EU.»

Kako se dalje navodi, jedna od veoma značajnih organizacija koja učestvuje u ovom procesu je Demokratski centar za kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF), koji je još 2001. godine prepoznao potrebe zemalja regije zapadnog Balkana i uz podršku vlade Švajcarske i drugih donatora i sponzora, aktivno se uključio u podršku izgradnji graničnih sigurnosnih sistema u zemljama regije.

Konferenciju u Sarajevu će otvoriti direktor DCAF-a ambasador dr. Theodor Winkler, uz učešće predsjedavajućeg Vijeća ministara Adnana Terzića i ministra sigurnosti Bariše Čolaka.

Skupu će se obratiti voditelj Evropske komisije u BiH, ambasador Michael B. Humphreys kao i prvi zamjenik visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu ambasador Lawrence Edward Butler.

U radu Konferencije će učestvovati ministri unutarnjih poslova i sigurnosti zemalja uključenih u program (DCAF): Albanije - Sokol Olldashi, Bosne i Hercegovine - Bariša Čolak, Republike Hrvatske - Ivica Kirin, Republike Makedonije - Ljubomir Mihajlovski, Crne Gore - Jusuf Kalamperović i Srbije - Dragan Jočić, kao i Vinko Dumančić, direktor Državne granične službe (DGS) Bosne i Hercegovine.

0 rezultatima DCAF-ovog djelovanja i postignutom napretku u razvoju graničnih službi u zemljama regije govorilo se na dvije, do sada održane, godišnje konferencije na ministarskom nivou.

Na Prvoj konferenciji održanoj u Sloveniji u februaru 2004. su sumirani rezultati rada u 2002. i 2003. kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između DCAF-a i Ministarstva za javni red Albanije, Ministarstva sigurnosti BiH, te ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Druga godišnja izvještajna konferencija održana je u februaru 2005.u Skoplju, na kojoj je potpisivanjem Ministarske izjave o sigurnosti granica zemalja jugoistočne Evrope potvrđena uspješna saradnja među zemljama zapadnog Balkana.

Treća godišnja ministarska konferencija u Sarajevu će podržati politiku država članica EU u oblasti integrisanog upravljanja granicom koji podrazumijeva usklađivanje zakonskih okvira, razvijanje koordinativnih mjera i procedura te korištenje prednosti međuoperabilnih tehničkih sredstava i zajedničke infrastrukture.

Na kraju Konferencije je predviđeno potpisivanje ministarske Deklaracije o sigurnosti granice u jugoistočnoj Evropi.