SDU BiH
0

Sigurnosnu situaciju u Sarajevu kontroliraju kriminalne grupe

FENA
Pucnjava u sarajevskom kafiću "Inkognito" još jednom je pokazala težinu i opasnost življenja u Sarajevu, ističe se u današnjem saopćenju predsjednika SDUBiH Nermina Pećanca.

Pećanac tvrdi da je nakon posljednjeg mafijaškog obračuna više nego jasno da sigurnosnu situaciju kontroliraju i doziraju kriminalne grupe koje ne biraju ni vrijeme ni mjesto međusobnog obračuna u kojem, nažalost, stradaju i nevini građani, a pomankanje straha kriminalaca od sankcija potvrđuju sumnje javnosti u postojanje sprege između organizovanog kriminala i pojedinaca iz političke i izvršne vlasti.

"Teret obračuna s kriminalcima i korumpiranim nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti, nažalost, uglavnom nose usamljeni primjeri doslijedne primjene zakona kao što je Kantonalni tužilac Oleg Čavka i šef odijela za organizovani kriminal Federalnog MUP-a Edin Vranj. Njihova borba bez iskrene i potpune podrške zakonodavne, izvršne i političke vlasti postat će primjer donkihotovske borbe", tvrdi Pećanac.

SDUBiH zahtjeva da insititucije države s jasnim programom, rokovima i nosiocima akcije, napokon krenu u efikasan i odgovoran obračun s organiziranim kriminalom. SDU BiH traži i od svih nivoa vlasti da se naredni period proglasi organizovanom borbom protiv svih vidova kriminala i korupcije i da se agencijama za zaštitu zakonitosti da puna podrška potrebna u sankcionisanju manje-više javnosti poznatih nosilaca kriminalnih aktivnosti.

"Tražimo od policijskih i pravosudnih organa da javno prozovu sve političke moćnike koji vrše pritisak i opstrukciju u njihovim istražnim radnjama i postupcima", stoji u saopćenju koje je potpisao Nermin Pećanac.