Sarajevski aerodrom
0

Šifra za bežični internet nalazi se preko granice

Piše: A. Karadža
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Korištenje bežičnog interneta unutar Sarajevskog aerodroma je potpuno besplatno za sve korisnike aerodromskih usluga. Šifra za korištenje bežičnog interneta se dobije od aerodromskog osoblja koje radi u VIP salonima, informacija je koju smo dobili iz Službe za odnose sa javnošću Aerodroma Sarajevo.

Prema informacijama dostupnim na web stranici Aerodroma, VIP saloni su "elegantni saloni koji služe za doček i ispraćaj visokih dužnosnika, ali su pogodni i za organizaciju poslovnih sastanaka i press konferencija". Na aerodromima su smještena dva VIP salona, u odlasku i dolasku. Oba salona su opremljena luksuznim namještajem, informacionim displejom, TV prijemnikom sa mogućnošću biranja satelitskog i domaćeg programa i internet priključkom. Cijena korištenja VIP salona iznosi 100 KM ili 51 EUR + PDV za 30 min.

To je mjesto na kojem korisnici usluga Sarajevskog aerodroma trebaju dobiti svoju šifru za korištenje bežičnog interneta. Koliko je ta praksa apsurdna i nelogična, najbolje govori činjenica da je VIP salon u odlasku smješten iza granične linije. Ne sumnjamo da posjetiteljima aerodroma u našem glavnom gradu problem ne predstavlja prelazak granice da bi dobili šifru za korištenje interneta.

VIP salon na Sarajevskom aerodromu
VIP salon na Sarajevskom aerodromu
VIP salon na Sarajevskom aerodromu, mjesto gdje posjetitelji mogu dobiti šifre za korištenje bežičnog interneta
Da li su iz Službe za odnose sa javnošću pod VIP salonima podrazumjevali i poslovne salone, nismo uspjeli saznati u šturom odgovoru koji smo dobili. (Ne)logično, i poslovni saloni su smješteni iza granične linije, u terminalu B.

Iako većina gostiju vrijeme provodi u refreshment baru i fast-foodu koji se nalaze u zgradi Aerodroma, zbog prakse dobijanja šifre za korištenje bežičnog interneta prisiljeni su hodati do VIP salona. Ne treba ni zamišljati kako to komplikovano izgleda putnicima iz inostranstva koji žele jednostavno koristiti uslugu koja je dostupna na aerodromima širom svijeta.