BiH
7

Sidran na Krugu 99: Sloboda štampe u BiH je fikcija

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sloboda štampe u Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir sve njene segmente, nestvarna je i fiktivna, kazao je danas akademik Abdulah Sidran o temi "Sloboda štampe i ljudska prava" o kojoj se govorilo na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

O takvoj pojavi je, u domenu slobodne štampe i ljudskih prava, u Bosni i Hercegovini nemoguće govoriti, smatra Sidran.

"Moj stav u vezi s odnosom slobode štampe i ljudskih prava je, možda, cjelokupnoj javnosti neprihvatljiv zarad svoje radikalnosti. Doživio sam i kao privatna ličnost i kao javni randik na svoj koži da je u našim uslovima - s novinarstvom i pravosuđem kakvo imamo - sloboda štampe jedna himera, nestvarnost, jedna fikcija i da se u takvim uvjetima ona svodi na slobodu lisice u kokošinjcu", kazao je Sidran, dodajući kako se pomenuta metafora više puta u stvarnosti pokazala "stoprocentno tačnom".

Govoreći o "nepostojećoj slobodi štampe", Sidran je također kazao kako je bespotrebno veličati i hvaliti ovu pojavu.

"Naše društveno stanje je takvo da u njemu nije bilo potrebno glorificirati fenomen, ideju i društveno pravilo o slobodi i neprikosnovenosti slobode štampe i da je to pravilo i praksa proizvela u ljudskim životima mnogo više negativnih posljedica nego što eventualno možemo imati od tog poštivanja ideja o slobodi štampe", kazao je.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je u svom obraćanju istakao da o slobodi štampe i medija uopće teško govoriti iz svih životnih i društvenih aspekata. Stav Asocijacije, kazao je, baziran je na tome kako svi novinski djelatnici moraju biti društveno zaštićeni u svakom smislu.

"Prvi naš stav, 'Kruga 99', jeste da sve treba učiniti kako bi novinari konačno trebali imati takvu društvenu zaštitu u kojoj bi oni morali izaći iz stanja najamnih radnika u kojem, mimo sopstvene savjesti i morala, često moraju postupati na način na koji to od njih očekuju oni koji ih drže u najamnom odnosu", kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, potrebno je upozoriti i na odgovornost svih aktera javnosti "posebno onih koji putem medijskih sredstava nameću društvene standarde". Time se, kako je naveo Kulenović, ubija narodna volja za kretanjem naprijed te se medijima uskraćuje ono što bi oni trebali biti - ogledalo stvarnosti.