BiH
244

Sidran i Latić u Vrbanjcima: Lako je biti Bošnjak u Sarajevu, ali je teško u Banjoj Luci

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Književnici Abdulah Sidran i Džemaludin Latić su danas obišli roditelje bošnjačkih učenika u Vrbanjcima kod Kotor Varoša s kojima su razgovarali o diskriminaciji bošnjačkih učenika zbog nacionalne grupe predmeta.

"Mi pisci znamo šta znači naš jezik i učiti ili ne učiti svoju povijest. I borba koju vodite za svoju djecu dio je zajedničke povijesne borbe u razvoju našeg kolektivnog bića", riječi su kojima se akademik Abdulah Sidran danas obratio roditeljima bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca.

Sidran je u Vrbanjce došao kako bi iskazao podršku i solidarnost s učenicima i roditeljima nakon što su pred Osnovnim sudom u Kotor Varošu izgubili sudski spor po tužbi koju su podigli protiv Osnovne škole Petar Kočić i ministarstva prosvjete bh. entiteta RS zbog diskriminacije jer za 143 bošnjačka učenika te škole nije uvedena grupa nacionalnih predmeta čime su djeca diskriminirana te zbog toga nisu pohađali nastavu tokom cijele prošle školske godine.

Sidran je istakao da iako roditelji osjećaju posebnost situacije u kojoj su se našli "ona je naprosto prirodna u društvu u kojem žive".

"RS jeste postavljena kao neprirodna tvorevina unutar države BiH, ali šteta koja je nanesena i vama i vašoj djeci može se nadoknaditi",  podvukao je Sidran.

Književnik i profesor fakulteta islamskih nauka u Sarajevu  Džemaludin Latić kazao je da ni on niti akademik Sidran "nemaju moći da pomognu, ali da su uz roditelje i djecu i da neće šutjeti o nepravdi koja im je nanesena".

"Neću ulaziti u sudske odluke i politiku, ali je sigurno da je Bošnjacima, ovdje u Vrbanjcima uskraćivanjem prava na izučavanje maternjeg, bosanskog jezika jedno prirodno ljudsko pravo uskraćeno. Sidran i ja kao pisci došli smo ovdje pod pritiskom vlastite savjesti", naglasio je Latić.

Kazao je da je nepravda koja je nanesena Bošnjacima u Vrbanjcima i Konjević Polju, nepravda cijelom bošnjačkom, kao i hrvatskom narodu u RS-u".

"Ovo vidim kao još jedan napad na našu državu, ali narod koji se bori za svoju slobodu jednoga dana bit će slobodan", istakao je Latić.

Susretu ove dvojice bh. pisaca prisustvovali su i potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić i predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

Naglašavajući da su roditelji iz Vrbanjaca i Konjević Polja imali hrabrosti da se upuste u borbu za ustavna prava svoje djece Salkić je kazao da su bošnjačka djeca kada je u pitanju izučavanje nacionalne grupe predmeta diskriminirana i u Grapskoj, Vukosavlju, Bosanskom Novom, Foči, te da se sa istim problemom suočavaju i učenici hrvatske nacionalnosti.

„Mi političari nastavit ćemo za poštivanje ustavom garantiranih prava na jednakopravnost konstitutivnih naroda u RS-a koliko je to u našoj moći i samo je pitanje koliko će vlasti RS biti spremne poštivati i Ustav i zakone koje su donijele“, kazao je Salkić.

Majka dvoje učenika OŠ Petar Kočić Hava Varoš je kazala da ih čak ni presuda suda u Kotor Varšu nije obeshrabrila.

"Lako je biti Bošnjak u Sarajevu, ali je to teško u Banjoj Luci. Naša djeca su izgubila školsku godinu, ali nam nije žao jer znamo da smo se borili da svi budu jednaki pred zakonom. I sama presuda je potvrdila da su naša prava povrijeđena, ali da smo zahtjev za uvođenje nacionalnih predmeta  trebali podnijeti prije četiri godine. Pred nama su novi sastanci u Vladi RS i vjerujemo da ćemo se izboriti da u narednoj školskoj godini naša djeca imaju nastavu iz grupe nacionalnih predmeta", zaključila je Varoš.