BiH
0

Shuvalov: Rusija smatra da BiH mora da ostane jedinstvena i neovisna zemlja

FENA
Ambasador Ruske Federacije (RF) u BiH Konstantin Shuvalov izjavio je u nedjelju u Sarajevu kako njegova zemlja smatra da Bosna i Hercegovina mora da ostane jedinstvena i neovisna država.
  • U takvom obliku mi smo priznali vašu zemlju, istaknuo je ruski ambasador, obraćajući se sudionicima redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" na kojoj je govorio u svojstvu uvodničara o temi "Jedinstveni stav međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini"

Uz podjećanje da je Rusija jedan od garanta Daytonskog mirovnog sporazuma, ambasador Shuvalov kazao je kako duh tog sporazuma podrazumjeva punu ravnopravnost bh. naroda te poštivanje principa konsenzusa u funkcioniranju države.

  • Za Rusiju je privatljiva svaka odluka koja je rezultat konsenzusa sva tri naroda u BiH, napomenuo je Shuvalov, uz ocjenu kako kompromis i dijalog političkih predstavnika u BiH nemaju alternative.

U tom kontekstu, potcrtao je značaj jačanja bh. neovisnosti kroz smanjivanje uloge međunarodne zajednice u njoj, uz opasku "kako nijedan protektorat ne može postati članicom Evropske unije".

Ruski ambasador smatra kako istinsku neovisnost BiH nije moguće postići s elementima protektorata, podsjećajući kako se sve manje govori o "izlaznoj strategiji međunarodne zajednice iz BiH i predaje vlasti lokalnim vlastima u punom kapacitetu", na što je ukazivano uoči općih izbora u BiH, odnosno u vrijeme aktueliziranja sintagme "prelaska iz daytonske u briselsku fazu".

Usprotivio se spekulacijama o tome "kako su stavovi njegove zemlje prosrpski orijentirani", ustvrdivši kako je politika RF u tom pogledu izbalansirana te da ima isti pristup svim narodima u BiH.

Komentirajući aktuelnu situaciju u BiH, Shuvalov je ponovio stav o tome kako se Rusija ne slaže s posljednjim mjerama visokog predstavnika/specijalnog predstavnika u BiH.

Odbacio je istovremeno, spekulacije o tome kako Rusija nastoji ojačati utjecaj u regionu i BiH.

Odgovarajući na brojna pitanja u vezi sa situacijom u BiH i regionu, te naznakama o tome da bi produciranje "krize" u BiH moglo imati veze sa pitanjem budućeg statusa Kosova, ruski ambasador je izjavio kako je njegova zemlja zabrinuta razvojem situacije u BiH, te da očekuje pozitivan izlaz iz "krize" do koje se došlo.

Bez pretenzija da šire elaborira ovo pitanje kazao je kako se do rješenja mora doći putem dijaloga političkih lidera, uključujući i aktivnosti u sklopu Parlamentarne skupštine BiH.

Shuvalov je, istovremeno, ocjenio kako bi priznanje Kosova bez pristanka Beograda predstavljalo kršenje odredbi Međunarodnog prava, te kako bi njegovo jednostrano priznanje destabilizirajuće utjecalo na prilike u regionu.