BiH
0

Ševo: Uništavaju se originalni ostaci Ferhadije

FENA
Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Ljiljana Ševo upozorila je danas da postoji problem u gradnji Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, te nepravilnosti u radu, jer se sjeku prvobitni, originalni ostaci te džamije.

Istakla je da će o tome uskoro biti upoznat Upravni odbor za rehabilitaciju Ferhadije, te izrazila uvjerenje da će biti uspostavljena bolja saradnja po ovom pitanju uz poštivanje mjera datih propisima Komisije.

Podsjetila je da je Komisija svojom odlukom o proglašenju mjesta i ostataka Ferhat-paštine džamije u Banjoj Luci propisala mjere zaštite, koje podrazumijevaju da se prilikom rehabilitacije koriste visoki svjetski standardi, definirani svim svjetskim konvencijama, koji podrazumijevaju ugradnju fragmenata u njihovoj cjelosti.

"Ovdje se susrećemo s nepravilnostima u radu, sa sječenjem fragmenata, što je zapravo uništavanje ostataka, prvobitnog, originalnog Ferhat-pašinog zdanja", kazala je Ševo novinarima u Banjoj Luci nakon što je američki ambasador u BiH Douglas McElhaney danas posjetio gradilište Ferhadije i koga je upoznala s ovim problemom jer su iz njegovog specijalnog fonda namijenjena sredstva za čišćenje i tehničko dokumentovanje originalnih kamenih fragmenata Ferhat-pašine džamije.

Kako je navela Ševo, Komisija to radi sa timom od osam stručnjaka i izuzetno profesionalno po najvišim standardima.

"Dokumentovanje fragmenata je posao koji bi morao da teče paralelno s gradnjom, odnosno rehabilitacijom Ferhat-pašine džamije s obzirom da je prepoznavanje fragmenata tj. njihovog originalnog mjesta u prvobitnoj autentičnoj građevini ono što stalno dopunjavanja i poboljšava i sam proces projektovanja i rehabilitacije", kazala je Ševo.

Komisija je do sada implementirala trećinu sredstava i, otprilike, uradila jednu trećinu posla, a radi se, kako je, navela, o malom vremenskom kašnjenju, ali će do kraja ove godine taj proces biti završen.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić kazao je da postoje zagovaranja da se oštećeni ostaci kamena Ferhadije ne odstranjuju, dok inženjeri ističu da je "to jako ružno, te da bi kiša, snijeg i druge elementrane nepogode mogle narušiti gradnju".

On je dodao da je nedavno u Kabinetu reisu-l-uleme Mustafe Cerića održan sastanak kojem su prisustvovali britanski i turski ambasador, te predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i inženjeri koji rade na gradnji Ferhadije i svi su se složili da poslovi na rehabilitaciji ove džamije idu dobro.