BiH
0

Šetnja za život u subotu na Vilsonovom šetalištu

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Druga "Race for the cure" (trka/šetnja za ozdravljenje) bit će održana u subotu 3. oktobra u pet do 12 sati na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, najavili su inicijatori iz organizacija "JDC" i "Susan G. Komen for the cure".

Trka/šetnja će početi pored mosta Ars Aevi, a manifestaciju će upotpuniti i prigodan muzičko-zabavni program. Ovom događaju će prisustvovati brojne javne ličnosti i predstavnici diplomatskog kora.

Projekat osnaživanja zdravlja žena u BiH (WHEP) podržat će građani iz iz 17 gradova Bosne i Hercegovine.

"Race for the cure" je brendirani događaj koji se održava u 130 svjetskih gradova, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta ili trči nekoliko miliona ljudi.

Cilj ovogodišnje trke je kupovina lijeka za jednu osobu sa liste čekanja u Federaciji BiH. Liječenje jedne osobe košta oko 50.000 KM. U Federaciji BiH postoji lista čekanja na ovaj lijek, a trenutno oko 90 žena čeka na lijek, odnosno šansu za život.

Prikupljena sredstva od trke/šetnje bit će uplaćena Federalnom fondu solidarnosti, fondu iz kojeg se izdvajaju sredstva za skupe lijekove.

Prva ovakva brendirana trka/šetnja u BiH, kao i u ovom dijelu Evrope, održana je prošle godine u Sarajevu. 25. oktobra na Vilsonovom šetalištu. Na trci je prošle godine, prikupljen novac za mamografski pregled

600 žena bez socijalnog osiguranja.