Humano okupljanje
0

Šetnja za život i u Mostaru

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon uspješnih šetnji koje su AVON i partnerska fondacija Helping hands and hearts organizirali u Sarajevu i Banjaluci, planira se prva ikada Šetnja za život u Mostaru, koja će se održati 26. septembra 2009., s početkom u 17 sati.

Početak i kraj šetnje planirani su za Španski trg, a učesnici će šetnjom preko Rondoa, Liska - K.M.V. Humskog ulice, Starog mosta, Fejićeve i trga Musala dati svoj doprinos borbi protiv raka dojke. Registracija za Šetnju je 10 KM, a sva prikupljena sredstva ići će za edukativne radionice na temu raka dojke koje će u ruralnim sredinama Hercegovine organizirati partner Šetnje za život, Udruga za maligna oboljenja "Novi pogled" iz Mostara.

Svi oni koji žele da se priključe Šetnji za život u Mostaru, imat će priliku da se registriraju 18. i 19. septembra ispred Tržnog centra Rondo i u Mercator centru Mostar u periodu od 12 do 18 sati, dok će se registracije na Španskom trgu i u Fejićevoj ulici (kod bivšeg kina Zvijezda) odvijati od 16 do 19 sati.

Moguće je registrirati se i preko weba, na stranici www.setnjazazivot.ba. Za sve one koji žele doći iz Sarajeva i podržati Šetnju za život u Mostaru, pripremljeni su i posebni paketi. Propratni program mostarske Šetnje će biti izuzetno bogat dešavanjima, a izdvajamo nastup mostarskih mažoretkinja koje će nakon učešća na Evropskom prvenstvu u Francuskoj podržati Šetnju, te rafting i skok za život.

Sve kompanije, ambasade i međunarodne organizacije su pozvane da pruže ruku podrške Mostaru, formiraju tim i pridruže se ovoj humanitarnoj akciji.

Rak dojke je jedan od najučestalijih vrsta raka ali u isto vrijeme ima i najbolje prognoze za izliječenje ukoliko se dijagnosticira na vrijeme. Iako se najčešće javlja kod žena, muškarci također mogu oboljeti. Osnovna poruka Šetnje za Život je da "Rano otkrivanje može spasiti život", a ovom akcijom se javnost podstiče i da obrati pažnju na zdravstvena pitanja vezana uz oboljenja dojke.