BiH
232

Šetnja za Mahira i sve druge žrtve u Goraždu: Stop vršnjačkom nasilju!

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
I u Goraždu su građani danas održali mirnu šetnju u znak podrške porodici tragično stradalog 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca te sjećanja na sve druge žrtve vršnjačkog nasilja.

Sa šetnje je poslana poruka da je krajnje vrijeme da se kompletna društvena zajednica, a posebno nadležne institucije konačno počnu baviti uzrocima i prevencijom vršnjačkog nasilja.

Dostojanstveno i tiho 40. dan od Mahirove smrti roditelji, djeca, Mahirovi vršnjaci i drugi građani Goražda prošetali su ulicama grada.

"Tu smo danas da se sjetimo Mahira, Denisa, Amara, Haruna, Stanka i svih onih koji su žrtve vršnjačkog nasilja. Poruka sa ovog, ali i svih ostalih skupova bi trebala biti da se počnemo baviti uzrocima vršnjačkog nasilja, da ga pokušamo spriječiti i da ne pričamo više nikad o žrtvama vršnjačkog nasilja", kazala je Selma Verem, roditelj.

Uz Fatihu i minutu šutnje ispred Centra za kulturu, šetnja do Gradske dvorane protekla je bez buke i transparenata. Učesnici su nosili tek ljubičaste vrpce, simbol borbe protiv nasilja, ali uz jasnu poruku kako je krajnje vrijeme da se kompletna društvena zajednica, a posebno nadležne institucije počnu baviti suzbijanjem ove pojave za koju postoji niz uzroka.

"Mi pravimo segregaciju među djecom, mi ih odvajamo, zna se ko šta oblači, kako izgleda, ko ima posljednji model telefona, to su nedopustive stvari i dječijem uzrastu jer ih učimo krivim vrijednostima. Učimo ih da se cijene po onome što imaju, a ne po onom što mogu dati za ovaj bolji svijet. Mislim da je to velika greška. To je problem svakog pojedinca u cijeloj društvenoj zajednici. Na nama je da se borimo da to promijenimo jer upropastit ćemo cijelu jednu generaciju, a to je nedopustivo. Cijela zajednica, a posebno vlasti na svim nivoima moraju što prije da se ovim pozabave", kazala je Amela Džafović-Kešan.

Upućen je apel za rasvjetljavanje slučaja samoubistva Mahira Rakovca koji je svoj mladi život prekinuo 14. decembra skočivši sa osmog sprata zgrade u kojoj je živio.

I građani Goražda kojih u šetnji nažalost nije bilo mnogo, željeli su reći "Stop vršnjačkom nasilju" te staviti do znanja da ne odustaju u potrazi za istinom i borbe da krivci, ko god da su oni, odgovaraju za ono što su učinili ili propustili da učine, kako se više nikad ne bi desilo da ovakva nedjela prođu neprimjećeno i nekažnjeno.