Banja Luka
0

"Šetači": Policija RS ponovo štiti kriminal i maltretira građane

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su još jednom dokazali da su u službi privatnih interesa tajkuna, a protiv građana Republike Srpske, saopćeno je na oficijelnoj Facebook stranici banjalučkih "Šetača".

"Izvođač radova za kompaniju Grand Trade (vlasništvo biznismena Mile Radišića), nenajavljeno je krenuo da bagerima uništava javnu površinu i ruši drveće koji se nalaze izvan gradilišta u blizini Medicinske elektronike. Radišić se ovoga puta okomio na javni put koji koristi porodica Vulić, a koja ima nekoliko sudskih presuda u svoju korist u vezi spornog zemljišta na kojem je počela gradnja.

S porodicom Vulić solidarisale su se komšije koje su izašle da im pruže podršku i zaustave nelegalno rušenje, a na zvaničan poziv građana stigli su i predstavnici Savjeta mjesne zajednice Centar 2, Centra za životnu sredinu i aktivisti građanske inicijative Park je naš.

Policija je spriječila građane da zaustave nastavak nezakonitih radova, sugerisala komšijama da ostanu u svojim kućama, a sve u cilju zaštite interesa biznismena Mile Radišića.

Nakon što je inspekcija obustavila radove zbog nepostojanja dozvole, pomoćnik komandira, policajac Darko Marčeta, je vršio pritisak na vlasnika zemljišta Željka Vulića da dozvoli ulazak mašina i nagodi se s izvođačem radova. Ovaj incident jasno pokazuje da pripadnici MUP-a RS izlaze iz svojih ovlaštenja i otvoreno se stavljaju u službu privatnih interesa biznismena bliskih vlastima RS.

Građani koji su očekivali da policija napiše prijave izvođaču radova zbog nelegalnog uništavanja javne površine, bili su zaprepašteni kada su prekršajne prijave upućene aktivistima Centra za životnu sredinu i predstavnicima MZ Centar 2 koji su ukazivanjem na nelegalnost radova branili interese građana.

Današnji incident samo je nastavak represije policije RS koja je sinoć, pred zgradom RTRS-a, na najbrutalniji način prekoračila službena ovlaštenja i povrijedila jednog od učesnika mirnih šetnji.

Ponašanje policije potvrđuje da vlasti Republike Srpske ne biraju sredstva u pokušajima da zaustave građansku inicijativu Park je naš, a čiji je cilj ukazivanje na spregu vlasti RS i kriminala.

Građanska inicijativa Park je naš očekuje da nadležne institucije hitno utvrde odgovornost i kazne policijske službenike koji su prekoračili svoja ovlaštenja i stavili se iznad zakona.

Za činjenice iznesene u saopštenju aktivisti Građanske inicijative Park je naš posjeduju foto i video materijale koje su spremni ustupiti nadležnim organima i medijima", navodi se u saopćenju banjalučkih "Šetača".