Bh. firme trpe gubitke
0

Šeta: Trebamo se izviniti Libijcima i ponuditi gostoprimstvo

FENA/SRNA
Ferhat Šeta (Foto: Sarajevo-x.com)
Ferhat Šeta (Foto: Sarajevo-x.com)
Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 bila je posvećena temi "Libija - Bosna i Hercegovina: jučer, danas, sutra".

Uvodničar je bio ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta, koji se osvrnuo na dugogodišnju povezanost prvo Jugoslavije, a potom i država nastalih njenim raspadom s Libijom, te na dugogodišnju privrednu i ekonomsku saradnju.

On je naveo da je u Libiji bilo prisutno 20 bh. firmi, očekivalo se potpisivanje novih ugovora, a zbog sukoba je zaustavljeno oko 200 hiljada dolara investicija.

"Imali smo dogovorenih poslova sa Libijom vrijednosti više od 1,5 milijardi, bila su izvjesna još dva-tri velika posla koje smo doveli do kraja, ali sada je sve to stalo", rekao je Šeta.

Ambasador BiH u Libiji upozorio je da je veliko pitanje koji će od tih ugovora moći biti nastavljen. "Ne znam tačnu cifru, ali znam da su gubici veliki", naglasio je Šeta, navodeći da je iz Libije svakog mjeseca u platama u BiH dolazilo nekoliko miliona KM.

Kad je riječ o budućnosti, kazao je da ne zna koje će pozicije zauzimati bh. privreda u narednom periodu u ovoj zemlji.

Libijci nisu zamjerili BiH što je u UN glasala za vojnu intervenciju, ali bi BiH trebalo da nađe način da se izvini libijskom narodu i što prije uspostavi neke normalne relacije, rekao je ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta.

"Trebalo bi da ponudimo tom narodu nešto, da li liječenje, stipendiranje, neko gostoprimstvo... Sve su to neke inicijative na kojima se radi", rekao je Šeta, dodavši da ne zna kad bi mogao da se vrati na dužnost u Libiju.

On je naglasio da je, prije njegovog odlaska, 22. marta, u Libiji ostalo još 125 državljana BiH, uglavnom medicinskih radnika, zaljubljenika u ovu zemlju i žena udatih za Libijce, te da svi oni imaju način da uz pomoć ambasade preko Tunisa napuste zemlju.

Prema njegovim riječima, Ambasada BiH u Tripoliju trenutno radi na tehničkom nivou, odnosno obavlja konzularne i ostale poslove po dogovoru.

Ambasador Šeta je poželio da se libijski narod što prije izvuče iz krize i da sam odabere svog vođu.