BiH
0

Sestre Sanja i Sara Krneta promovišu nauku u Australiji

Klix.ba
Sestre bliznakinje Sanja i Sara Krneta, koje su 2001. godine iz BiH otišle u Australiju, istakle su se svojim znanjem posebno iz oblasti nauke, stoga su primljene na Kraljevski institut Australije kako bi radile na projektu promovisanja nauke.

Sanja i Sara, koje žive u Adelaideu, pronašle su veoma zanimljiv način da djeci približe prirodne nauke, koje i same studiraju. Kroz zabavu one djecu podučavaju matematiku, objašnjavaju naučne teorije i pomažu im da se što više zainteresuju za tu oblast.

"Snimamo videe u kojima na zanimljiv način objašnjavamo nauku i teme u vezi sa blizancima. Govorimo o biološkim blizancima ali i o drugim temama koje počivaju na 'dvojstvu'", kazale su 17-godišnje sestre koje se nadaju da će jednoga dana postati profesorice.

"Volim nauku i sviđa mi se da svoje znanje dijelim s drugima", kazala je Sara.

One će na Kraljevskom institutu Australije raditi seriju naučnih programa koji će kasnije biti ponuđeni profesorima u srednjim školama, a sve s ciljem kako bi se djeca što više zainteresovala za nauku.

"Djeca gube interes za naukom od devete do 12 godine i u srednjoj školi njihov interes za tu oblast postaje sve manji", kazale su sestre, objasnivši da zbog toga na zanimljiv način djeci predstavljaju nauku te se nadaju da će više ljudi slijediti njihov primjer, objavio je Perth Nesw.

Direktor Kraljevskog instituta Paul Willis kazao je da je inteligencija i strast prema nauci koju posjeduju sestre Sanja i Sara zaista inspirativna.

"Njihov entuzijazam je zarazan i zanimljiv i nisam želio propustiti priliku da im omogućim da rade na promovisanju nauke", istakao je.