BiH
0

Šestorka bez konkretnih rješanja u slučaju "Sejdić-Finci"

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Lideri HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, SDP-a, SNSD-a i SDS-a na sastanku u Mostaru nisu se dogovorili o konkretnim modalitetima kako će se birati članovi Predsjendištva BiH i zastupnici u domove naroda, odnosno o realizaciji presude Sejdić-Finci.

Po riječima predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, lideri su se dogovorili oko principa koji će se primjenjivati prilikom tih izbora. Osnovni princip, kada su u pitanju mjesta na kojima sjede ljudi, kao predstavnici nekog naroda ili iz reda ostalih, jeste da se za ta mjesta napravi mehanizam po kojem će biti birani ljudi koji imaju legitimitet te konstitutivne grupe ili građana, ili kategorije ostalih.

Što se tiče imenovanja u Zastupnički dom BiH, SDP će izaći sa svojom kandidatom za prvog zamjenika u čelništvo tog doma, kazao je Lagumdžija, dodavši kako su dogovoreni i principi dogovora oko izbora članova u Doma naroda i Predsjedništvo. Nije postignut konkretan dogovor, ali smo na putu da to uradimo, naglasio je on.

Što se tiče Mape puta iz Bruxellesa, Lagumdžija je izrazio nadu kako će se u realizaciji obveza iz Mape puta koje, kako je kazao, nisu stvar dnevne politike i funkcioniranja same izvršene vlasti, uključiti svi oni koji su u parlamentima na svim razinama te tima dati svoj doprinos u ubrzavanju europskog puta BiH. Kada je u pitanju sporazum između SNSD-a i SDP-a on je izrazio zadovoljstvo da je taj sporazum dobio podršku i od ostalih članova šestorke.

"Mi želimo da se taj sporazum dograđuje i da se on institucionalizira. Upravo iz tog razloga mi ćemo žurno dostaviti sva konkretna rješenja koja su usuglašena prema Vijeću ministara te očekujemo da će Vijeće što prije izaći pred Parlamentarnu skupštinu BiH sa zakonskim paketima koji proizlaze iz tog sporazuma", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je zadovljstvo što su u Mostaru napravljeni dogovori oko bitnih stvari što bi "šesorka" trebala raditi u sljedeće dvije godine. Oko doma naroda potvrdili smo one principe i ono što smo se ranije dogovorili, dok oko Predsjedništva BiH trebamo sjesti i naći i konačno rješenje, naglasio je on.

"Želimo da ohrabrimo čelnike europske unije i da im možemo kazati da je Mapa puta u potpunosti provediva i kako ćemo učini sve da to uradimo što prije i da nam otvore puteve za sve ono što nam pristupno treba kada je u pitanja europska unija", kazao je Čović.

Ključni dogovori bi bili, kada je u pitanju hrvatska strana, da predstavnici jednog naroda ne mogu drugom narodu birati ni člnove Predsjedništva ni domova naroda, dodao je Čović. Što se tiče rekonstrukcije federalne Vlade, Čović je je kazao kako treba žurno uspostaviti izvršnu vlast u FBiH na istim načelnima ove šestroke, kako bi ona počela daviti odgovor na iskušenja koja ima ispred sebe, kada je u pitanju ekonomija, socijalna politika i politika općenito.

Što se tiče Vlade FBiH, ova šestorka je do kraja podržala da četiri stranke koje su pokrenule procedure oko rekonstrukcije Vlade FBiH imaju apsolutno potporu da to urade odmah, naravno, sukladno ustavu, zaključio je Čović. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako je na sastanku konstatirano kakvi su stavovi pojedinih političkih partija vezano za izbor članova Predsjedništva. "To se još mora dogovoriti, a naš je stav da se bira direktno i da nema promjena u načinu rada i odlučivanja samog Predsjedništva", dodao je on.

"Što se tiče FBiH i izbora članova Predsjedništva mi smo oduvijek govorili da ono što se dogovore partneri u FBiH kroz mehanizme i način izbora, mi neće osporavati jer to nas ne obvezuje da bude isti model i na razini RS. Ostao je tu problem ona stara priča kako će se birati u RS, a kako u FBIH", naglasio je Dodik.

"Mislim da je mehanizam postignut oko izbora u Dom naroda u FBiH, a on afirmira ovaj princip da nitko neće birati predstavnike drugog naroda, s tim što se promovira da će se izborom zastupnika prije svega voditi računa o samoj lokaciji i prisustvo određenih naroda", zaključio je Dodik. Predsjednik SDS Mladen Bosnić izjavio je da prethodni dogovori koji su postavljeni u staroj šestorci važe i dalje te kako očekuje da se izvrši njihova implementacija i dorada.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radočnić naglasio je kako je njegova stranka preuzela sve obveze koje je ranija šestorka dogovorila. "Mi ćemo u okviru zakonskih procedura imati neke svoje ideje, ali je važno da postoji jedan potpuno novi duh šestorke, dobronamjerna atmosfera i efikasnost koju građani ove zemlje ubrzo trebaju da vide i u ekonomskom rezultatu", zaključio je Radončić.