BiH
44

Šestorica biciklista krenula iz Slovenije u Srebrenicu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Povodom 18. godišnjice genocida u Srebrenici, na biciklistički maraton Velenje – Bihać - Srebrenica dug 791 kilometar krenulo je šest rekreativnih biciklista iz raznih krajeva Slovenije.

Mahom su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Najmlađi član ekipe ima 41 godinu, a najstariji 72. Put od skoro 800 kilometara namjeravaju preći u narednih šest dana. U Bihaću će se u nedjelju sastati sa ostalim učesnicima maratona iz drugih evropskih država. Zajedno sa još 300 drugih učesnika nastavit će put prema Srebrenici.

Kako su kazali, na ovaj način žele odati počast za 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, među kojima je bilo i 18 velenjskih rudara.

"Osamnaest rudara, naših saradnika, koji su živjeli ovdje sa nama u Velenju, otišlo je u Srebrenicu da spase svoje porodice. Međutim, kad su ušli u opkoljenu Srebrenicu, više nisu mogli izaći. Ostali su zauvijek tamo", rekao je za agenciju Anadolija vođa ekipe Mujo Nuhanović (59).

Zbog sudbine rudara iz Srebrenie, ekipu biciklista podupire i rudnik mrkog uglja ''Premogovnik'' iz Velenja, čija uprava im je osigurala kombi za pratnju.

Šestorica biciklista će ispred rudnika Premogovnik iz Velenja položiti vijenac u spomen devetorice Srebreničana, bivših rudara iz Velenja, čiji posmrtni ostaci su pronađeni i sahranjeni, kao i još devetorice čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni.

"Srebreničkim žrtvama ćemo se pokloniti svakim centimetrom vrućeg asfalta do Srebrenice", rekao nam je Hasan Karajić (59) iz Grosuplja.

Za najmlađeg člana Petra Bezjaka (41) maraton će biti i otkrivanje novih krajeva nekada zajedničke države, bivše Jugoslavije. Ali, kao kaže, glavni razlog što se pridružio ekipi je poruka da se "nikada ne zaboravi i ne ponovi Srebrenica".

Ekipa iz Velenja je u manjem broju učestvovala već na prošlogodišnjem biciklističkom maratonu prema Srebrenici, a obećavaju da će i za slovenačke bicikliste ovaj maraton postati tradicionalan.