Poklon 1. korpusa Armije RBiH
0

Šestoaprilska nagrada poklonjena Aliji Izetbegoviću

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Koordinacija boračkih udruženja Kantona Sarajevo zajednički su organizirali obilježavanje Dana Armije Republike BiH, u okviru kojeg je položeno cvijeće na nekoliko grobalja i mezarja, a upriličena je i ceremonija pohranjivanja "Šestoaprilske nagrade" 1. korpusa u Muzeju "Alije Izetbegovića".

Prvi korpus Armije BiH je 2008. primio "Šestoaprilsku nagradu" Grada Sarajeva te ju je odlučio posthumno pokloniti prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine i vrhovnom komandantu Armije RBiH.

Ministar za boračka pitanja KS-a Nedžad Ajnadžić prisustvovao je polaganjima cvijeća i ceremoniji pohranjivanja, kada je upozorio da se žrtve koje su pale za odbranu domovine nikada ne smiju zaboraviti.

"U tom duhu potrebno je nastaviti i dalje obilježavati ovaj značajan datum i sjećati se svih onih koji su svoje živote utkali u temelje BiH", naglasio je Ajnadžić, čestitajući Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

V.d. direktora Muzeja "Alija Izetbegović" Nervan Dizdar je zahvalio Ministarstvu za boračka pitanja KS-a koje je realiziralo pohranjivanje ove nagrade i kazao da će je čuvati "s pažnjom poput dobrog domaćina".

"Šestoaprilska nagrada" bit će uvrštena u stalnu postavku muzeja i trajno izložena.

U okviru obilježavanja ovog datuma cvijeće je položeno na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima na mezarju Kovači, u haremu Ali-pašine džamije i na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, te na mezarju Stadion, groblju Sveti Josip, groblju Sveti Marko i groblju Lav.

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježava se 15. aprila.