Godišnjica masakra u Bosanskoj ulici
0

Šestero djece ubijeno dok su se sanjkali

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe danas je u Sarajevu obilježena 17. godišnjica od pogibije šestero djece u ulici Bosanska kod broja 4.

Na ovom mjestu prije 17 godina od agresorske granate ranjeno je još šestoro djece koja su se sanjkala i uživala u zimskim radostima.

Uime delegacije Kantona Sarajevo prisutnima se obratila Sadeta Selimović, pomoćnica ministra obrazovanja za plan analizu i statistiku, podsjetivši da su 1994. godine s neprijateljskih položaja ispaljene tri minobacačke granate.

"Poginulo je šestoro djece, koja bi danas bili odrasli ljudi, ali neprijatelji im nisu dali priliku da dožive mir i slobodu, da se školuju, da dožive prve ljubavi i sve radosti koje imaju mladi", kazala je Selimović.

Upozorila je da je zaborav veliki grijeh i saučesništvo u zločinu, te da žrtvama dugujemo da ih nikad ne zaboravimo.

Tog dana poginuli su Indira Brković (1982.), Jasmina Brković (1989.), Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1986.).

Na mjesto pogibije cvijeće su položili članovi porodica, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Novi Grad Sarajevo.