Institut za istraživanje ratnih zločina
1

Šestanović: Bilo je gorih silovanja nego što je prikazano u filmu

Piše: J. Hadžiahmetović
Prof. dr. Muhamed Šestanović
Prof. dr. Muhamed Šestanović
U Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu posebna pažnja se pridaje zločinu silovanja, predstavljenom i u filmu Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda". Prof. dr. Muhamed Šestanović bio je sinoć na premijeri filma i kaže da je film dostojno prikazao zločin silovanja.

Prof. dr. Muhamed Šestanović iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava odao je priznanje Angelini Jolie na, kako kaže, hrabrosti da svijetu prikaže jedan dio zločina koji su počinjeni na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine.

"Prije nego sam gledao film, mnogo stvari sam čuo i znao sam da će izazvati kontroverzne reakcije. Malo sam se plašio da će svjetskoj javnosti pokazati iskrivljenu sliku zločina, a posebno bošnjačke tradicije i kulture, što se, prema mom mišljenju, nije desilo", kaže ovaj ugledni profesor koji se istraživanjem zločina bavi više od deset godina.

S obizorm na to da na Institutu istražuju zločine protiv čovječnosti, posebno zločin silovanja žena, prof. dr. Šestanović smatra da je taj aspekt dosta ublažen u filmu.

"Srpska strana, koja burno reaguje na filmu, ne bi trebala previše ignorisati ili kritikovati, jer je bilo drastičnijih stvarnih situacija silovanja nego što je prikazano u filmu. Volio bih da je film bar u jednoj sceni prikazao sličan oblik silovanja kao što je silovanje supruge pred porodicom, djecom, pred mužem i ubijanje najbližih u toku čina silovanja...", pojašnjava Šestanović te dodaje:

"Međutim, i ovo što je Angelina Jolie predstavila, sasvim dovoljno ilustrira težinu tog zločina. Ukoliko osiguramo određena sredstva, mi ćemo i u formi naučnog jezika napisati istraživačku studiju o tom obliku zločina iz više razloga. Prije svega, to je zločin koji je prvi put pred Međunarodnim kivičnim sudom i Sudom BiH procesuiran. Prvi put je ovaj zločin u pravosudnoj praksi uključen u zločin protiv čovječnosti. Taj zločin je sastavni dio zločina genocida, jer on nije vršen samo radi nekog seksulanog zadovoljavanja, nego radi dehumanizacije Bošnjakinja, uništavanja njihove tradicije i kulture".

Zbog ovoga se, kaže Šestanović, znatan dio aktivnosti Instittuta odnosi na istraživanje i dokumentovanje zločina silovanja.

"Želim još jednom čestitati Angelini Jolie što se bavi tom tematikom i što ju je na približno realan način prezentirala", kaže na kraju prof. dr. Muhamed Šestanović.