Srebrenica
0

Šesta godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

FENA
Memorijalni centar Potočari (Foto: Arhiv)
Memorijalni centar Potočari (Foto: Arhiv)
Bivši američki predsjednik Bill Clinton je 20. septembra 2003. godine prisustvovao drugoj zajedničkoj dženazi, klanjanoj za 107 žrtava genocida i tada i zvanično otvorio Memorijalni centar Potočari.

Obraćajući se tada porodicama žrtava, preživjelim Srebreničanima, međunarodnim zvaničnicima i posjetiocima iz cijele BiH i velikog broja zemalja, kojih je bilo oko 30.000, Clinton je rekao: "Ne možemo zaboraviti ovaj užasni zločin. Moramo odati počast nedužnim životima, od kojih su mnogi dječiji, odneseni u ludilu genocida. Srebrenica je uklonila iluziju da je s krajem hladnog rata prestalo ludilo. Ona je povela cijeli svijet da vidi mračne misli o etničkoj i vjerskoj superiornosti. Loši ljudi koji su žudjeli za vlašću, ubili su ove dobre ljude. Tražili su moć putem genocida. Ali, toga više ne može biti. Srebrenica je početak kraja genocida u Evropi".

Clinton je uputio i jasnu poruku: "Nadam se da na mrtvom kamenu Srebrenice možete izgraditi Bosnu i Hercegovinu u kojoj će sva djeca živjeti u miru i biti voljena. Nadam se da ćete djecu, umjesto mržnji, učiti da pružaju otvorenu ruku umjesto stisnute šake i da ćete im uliti u dušu slobodu oprosta umjesto osvete i da će sutrašnji snovi zamijeniti jučerašnje noćne more. Sjetimo se da moramo upoznavati jedni druge i učiti jedni od drugih. Neka Bog blagoslovi dječake i muškarce Srebrenice i ovu svetu zemlju u kojoj ostaju u miru".

Drugog dana Ramazanskog bajrama, na Dan šehida, bit će obilježena šesta godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari. Tada će porodice žrtava, njihovi prijatelji i komšije položiti cvijeće na spomen-obilježje i proučiti Fatihu za Bošnjake Srebrenice, ubijene u genocidu jula 1995. godine.