BiH
0

Šest tačaka za nov pristup EU prema BiH

FENA
Nova, sveobuhvatna strategija Evropske unije prema Bosni i Hercegovini bit će zasnovana na šest tačaka prijedloga koji će visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i evropski komesar za proširenje Olli Rehn staviti na uvid u ponedjeljak Vijeću ministara EU.

U tom dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid, ističe se da je cilj strategije da se ''osigura stabilnost u BiH i nastavi napredak po pitanju ključnih reformi''.

Rehn i Solana ističu da Bosna ima ''jedinstvene izazove'', te da je neophodno ''jako međunarodno angažiranje, uključujući i aktivno korištenje svih mehanizama EU, da bi zemlja nastavila put ka Uniji''.

Suština prijedloga ide ka tranziciji od Ureda visokog predstavnika (OHR) ka snažnijem lokalnom upravljanju, uz pojačanu podršku EU.

Evropski zvaničnici u dokumentu ističu da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) bio dobar korak naprijed, ali da ''nažalost, to nije spriječilo pogoršanje političke situacije u BiH posljednjih mjeseci".

''BiH mora da pokaže više političke odgovornosti i veće upravljanje nad reformskim procesom i da bi napredovala ... lideri BiH moraju da pretoče svoje riječi opredjeljenja za članstvo u EU u djela i prave rezultate", naglašavaju Solana i Rehn.

''Cilj međunarodne zajednice i EU je da BiH bude stabilna, mirna i multietnička država koja odlučno ide ka članstvu u EU'', dodaju oni i predlažu šest tačaka strategije.

Prva tačka predstavlja pojačano angažiranje EU u BiH.

''Evropske integracije predstavljaju oblast o kojoj se slažu svi lideri BiH. To pruža EU jedinstven utjecaj i odgovornost'', ističe se u tekstu.

Druga tačka se odnosi na pojačano prisustvo EU.

''Mandat i Ured specijalnog predstavnika EU bi trebalo da bude pojačan da bi se sagledala situaciju na terenu i potrebe tranzicije'', ističe se u tekstu i dodaje da bi EU trebalo da bude spremna za taj cilj do sredine 2009. godine. Treća tačka se tiče nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

''Ona će biti neophodna da bi se okončao rad Ureda visokog predstavnika i mandat visokog predstavnika, te da bi se riješila pitanja autoriteta koji proizlaze iz Dejtonskog/Pariskog sporazuma", kaže se u dokumentu.

Četvrta tačka se tiče održavanja jakog angažiranja međunarodne zajednice u BiH, koje se ''pokazalo važnim i mora da se nastavi i nakon OHR-a".

Peta tačka se tiče aktivnog i sveobuhvatnog korištenja svih dostupnih instrumenata EU.

''Evropsko partnerstvo i primjena SSP-a bi trebalo da budu vodilje reformi'', kaže se u tekstu.

Šesta tačka se tiče ''jasnog stava EU o ustavnoj evoluciji''.

''Ustavna reforma nije uvjet niti za zatvaranje OHR-a niti za daljnji put BiH ka EU. Ipak, ustavni okvir mora da napreduje da bi osigurao efikasne državne strukture koje će moći da rade na EU integracijama, uključujući neophodnost da se govori jednim jezikom'', ističe se u dokumentu i naglašava da EU može da pomogne taj proces, ali da on mora da bude vođen od same BiH, prenosi Tanjug.

Vijeće ministara EU će u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu raspravljati o ovom dokumentu i usvojiti zaključke o BiH.

Zvaničnici francuskog predsjedništva EU ističu da je razlog za taj sastanak i za zaključke činjenica da se sedmicu dana kasnije, 19. i 20. novembra, u Bruxellesu održava sastanak Vijeća za primjenu mira.

''Na tom sastanku je trebalo da bude riječi o zatvaranju OHR-a - za šta se zalaže Rusija - ali do toga neće doći", kaže jedan visoki zvaničnik predsjedništva.

On ističe da visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smatra da mu je ''potrebno vojno prisustvo da bi se pomogle njegove političke funkcije".

Ministri EU će stoga izraziti ''veliku zabrinutost'' zbog političke situacije u BiH.

''Poruka će glasiti: 'vrijeme je za buđenje'", kaže ovaj zvaničnik predsjedništva.

U raspravi o BiH će se ministrima vanjskih poslova EU pridružiti i ministri odbrane.