Hitna pomoć Sarajevo
0

Šest slučajeva kolapsa zbog visoke temperature

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Val visokih temperatura zahvatio je i našu zemlju, a živa na termometru penje se i do 40 stepeni Celzijusa. Kako saopštavaju iz Hitne pomoći, broj pacijenata koji traže pomoć je povećan, a ljekari pozivaju građane da se pridržavaju preporuka.

"Broj pacijenata je generalno povećan uslijed ljeta, a povećan je i broj pacijenata čije se stanje može povezati sa visokim temperaturama. Danas smo imali šest takvih intervencija. Radi se uglavnom o kolapsima na javnim mjestima, te pacijentima koji su se javljali sa radnih mjesta", rekla je za Sarajevo-x.com dr. Jasmina Kirlić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Osim takvih pacijenata, dr. Kirlić je rekla da se češće javljaju i hronični bolesnici koji se ne pridržavaju preporuka, zbog čega osjećaju tegobe.

Posljedice pregrijavanja su toplotni udar i sunčanica.

Toplotni udar je pregrijavanje cijelog tijela, a sunčanica je posljedica grijanja mozga.

Stoga je, kako je rekla dr. Kirlić, vrlo važno da se glava zaštiti šeširom, kačketom ili maramom od prirodnih materijala. Ostala garderoba treba biti komotna, udobna i važno je da tijelo diše.

Ona preporučuje da građani u svojim domovima konzumiraju čajeve, vodu i prirodne sokove, a da pri izlascima vani obavezno pri ruci imaju flašu sa vodom, u koju se može ubaciti i komad leda.

Starijim osoba se ne preporučuje izlazak vani kada su visoke temperature. Prostorije noću trebaju biti rashlađene, a danju zamračene.