BiH
0

Šest pripadnika SIPA-e u jednogodišnjoj UN mirovnoj misiji u Sudanu

Klix.ba
Šest policijskih službenika iz BiH, od kojih su dva pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), 6. aprila otputovalo je u jednogodišnju UN mirovnu misiju u Sudan.

U mirovnoj misiji UN-a u Sudanu policijski službenici boravit će minimalno godinu dana, a zadatak im je da svoja znanja prenesu lokalnoj policiji. Pripadnici mirovne misije pružat će podršku lokalnoj policiji savjetovanjem, treningom i monitoringom rada.

U Sudanu su trenutno raspoređena 33 policijska službenika iz BiH, a sada će ih biti 39, od kojih je 11 policijskih službenika SIPA-e. Policijski službenici iz BiH su raspoređeni u mirovnim misijama UN-a u Sudanu, Liberiji i na Kipru, a u navedenim zemljama u mirovnim misijama je 14 pripadnika SIPA-e.

Misija UN-a u Sudanu uspostavljena je 2005. godine rezolucijom 1590 (2005.), a cilj je pružanja podrške implementaciji mirovnog sporazuma, pružanje humanitarne asistencije, te promocija ljudskih prava i sloboda.

Učešće u mirovnim misijama je međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine i predstavlja doprinos međunarodnom miru, znak stabilnosti i razvoja BiH i njenih institucija te doprinosi porastu ugleda naše zemlje u svijetu, saopćeno je iz SIPA-e.