BiH
0

Šest posto Evropljana zna za evropske ambicije BiH

FENA
Oko šest posto Evropljana zna za evropske ambicije Bosne i Hercegovine, pokazuju rezultati posljednjeg istraživanja „Eurobarometar“, koje je proveo Generalni direktorat Evropske komisije za vanjske odnose.

Rezultati izvještaja „Evropska unija i njeni susjedi“ su objavljeni početkom sedmice u Briselu, a istraživanje je provedeno u maju i junu u 25 država članica Evropske unije, dvije zemlje koje se trebaju priključiti (Rumunija i Bugarska), dva kandidata za članstvo (Hrvatska i Turska), te među kiparskim Turcima.

Odgovarajući na pitanje mogu li navesti pet zemalja za koje je rečeno da će se priključiti Evropskoj uniji, najveći broj ispitanika je naveo Tursku (42 posto), Rumuniju (29), Bugarsku (26) i Hrvatsku (14 posto). Srbiju i Crnu Goru navelo je devet posto, a BiH šest posto ispitanika.

Ukupno su građani EU dobro informirani o zemljama za koje se očekuje da će biti naredne u redu za priključenje Evropskoj uniji - prva četiri mjesta zauzimaju zemlje koje su kandidati ili u procesu priključenja. Kandidatski status Makednije je, međutim, manje poznat.

Ipak kada se govori o budućem proširenju EU, u izvještaju se naglašava da jedan broj ispitanika (od tri posto na Malti do 10 posto u Poljskoj) nije bio svjestan da se 10 novih država članica priključilo Evropskoj uniji 2004. godine. Naprimjer, u Holandiji značajan broj ispitanika nije znao da su Poljska (25 posto) ili Mađarska (19 posto) već članovi EU-a.