BiH
44

Šest osoba osumnjičeno za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje u selu Omerovići

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Do sad je ukupno šest osoba bilo na kriminalističkoj obradi nakon napada na džamiju u selu Omerovići na području općine Tomislavgrad dok se za dvije osobe se još traga.
Džamija u Omerovićima
Džamija u Omerovićima
Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a Kantona 10, za Klix.ba kaže kako je nad jednom osobom već završena kriminalistička obrada i ona je predata u nadležnost kantonalnog tužilaštva.

"Tokom dana bit će okončana kriminalistička obrada i drugih privedenih i oni će potom biti predati kantonalnom tužilaštvu", kaže Vrdoljak.

Vrdoljak je potvrdio da se svih šest osoba tereti za počinjenje krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Federacije BiH.

"Postoje operativna saznanja da su u počinjenju krivičnog djela učestvovale još dvije osobe. One će biti naknadno ispitane nakon što se pronađu te će biti predate kantonalnom tužilaštvu", kaže Vrdoljak.

On dodaje da je, nakon ovih nemilih incidenata, Policijska uprava Tomsilavgrad, zajedno s MUP-om Kantona 10, poduzima određene mjere i radnje sve sa ciljem kako bi se spriječilo novo počinjenje ovakvog krivičnog djela.

"Nemamo operativnih saznanja da bi do toga moglo doći, ali normalno da će policijski službenici više pažnje posvetiti ovoj problematici i češće obilaziti pojedine dijelove općine Tomislavgrad", kaže Vrdoljak.

Hitno pronaći i kazniti osobe koje su izvršile napad

Predstavnici vjerskih, humanitarnih, kulturnih i političkih subjekata Bošnjaka s područja općine Tomislavgrad oglasili su se saopćenjem u kojem su osudili napad na imovinu Islamske zajednice i Bošnjake i njihovu imovinu u mjestu Omerovići kod Tomislavgrad.

Predstavnici Bošnjaka održali su sastanak u subotu, 15. augusta, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tomislavgrad s kojeg su pozvali sve mjerodavne lokalne i državne institucije da se uključe u potragu za počiniocima subotnjeg napada.

Također, zatraženo je da se žurno pronađu i kazne počinitelji prijašnjih napada, poput ispisivanja grafita u Mokronogama i oskvrnuća spomen obilježja u Mokronogama.