Brzi testovi
0

Šest novih slučajeva gripe H1N1 u RS-u

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske u posljednja 24 časa prijavljeno je šest novih slučajeva novog gripa, čime je broj zaraženih utvrđenih brzim testom u RS povećan na 208, potvrđeno je Srni u ovom institutu.

"Riječ je o četiri pacijenta iz Banjaluke i dva iz Istočnog Sarajeva, a svi mlađe životne dobi", precizirala je portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS Milka Mrđa i naglasila da nijedan oboljeli u RS nije vitalno ugrožen.

Ona je naglasila da je Radna grupa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS prije 15-tak dana donijela odluku da brze testove nabavljaju institucije same, prema svojim potrebama.

"Brze testove nabavljaju bolnice i Klinički centri i obavezni su da ih nabave sami za sebe, a domovi zdravlja po potrebi, koliko žele", rekla je Mrđa, pojasnivši da je Institut za zaštitu zdravlja RS ljetos obezbijedio i besplatno podijelio 600 brzih testova.

Mrđa je istakla da je Radna grupa donijela odluku da se brzi test radi na osnovu procjene infektologa.

"Testiraće se teški i hospitalizovani slučajevi", rekla je Mrđa.

Ona je istakla da je na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci trenutno hospitalizovano ukupno 32 oboljela od sindroma influence.

Mrđa je podsjetila da mjere zaštite od novog gripa obuhvataju redovno pranje ruku tekućom vodom i sapunom, pokrivanje usta i nosa maramicom prilikom kijanja i kašljanja.

"Upotrebljenu maramicu treba odmah baciti u kantu za otpatke, ukoliko nemate maramicu pokrijte usta i nos nadlakticom, a ako kinete u dlan odmah operite ruke. Izbjegavajte rukovanja, grljenja i ljubljenja ako kišete i kašljete", poručila je Mrđa.

Prema njenim riječima, simptomi novog gripa su visoka temperatura, glavobolja, groznica, suv kašalj, bol u grlu, mišićima i zglobovima, opšta malaksalost, otežano disanje i brzo zamaranje.