Slavili uz sokove, kolače i pjesmu
0

Šest mališana Doma Bjelave prvi put sjelo u školske klupe

Piše: M. Beker
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zvuk školskog zvona danas je označio početak školovanja i za šest mališana KJU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja" Bjelave. Za ovaj dan su se pripremali cijelo ljeto. S ruksacima na leđima i osmjesima na licu ponosno su krenuli u prvi razred osnovne škole.

Redovno školovanje ove godine je nastavilo 45 djece ovog doma, među kojima je i šestero sa posebnim potrebama.

Kako nam je rekao direktor Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević, djeca su se tokom ljetnjeg raspusta odmorila i zabavila na raznim destinacijama, te "napunila baterije" za školske obaveze. Uposlenici doma su se pobrinuli da svaki učenik dobije potreban školski pribor i opremu.

"Prije početka školske godine kupili smo sveske, olovke i sve što treba jednom učeniku, a udžbenike ćemo kupiti kada dobijemo spiskove iz škola. Novac za ovu namjenu izdvojili smo, kao i svake godine, iz našeg budžeta, a potpomognuti smo i donacijama. Uvijek ima dobrih ljudi koji nas se sjete", rekao je za Klix.ba Đurđević.

Prije početka škole novi i stari učenici uživali su u zabavi kojom su uz sokove, kolače i pjesmu proslavili početak nove školske godine.

"Sa prvačićima smo imali posebne razgovore i pripreme i objasnili smo im da će se njihov život sasvim promijeniti", kazao je Đurđević.

Tokom ljetnog raspusta djeca su imala priliku posjetiti Brčko, Zaostrog, Plivska jezera, ali i otputovati u Mađarsku, Francusku i Poljsku. Sve zahvaljujući donacijama. Ove godine i bebe su prvi put bile negdje izvan grada.

"Bebe, ali i grupa starije djece, proveli su 15 dana u objektu Šumarskog fakulteta na Igmanu i fino su se odmorili", dodao je direktor Dječijeg doma.

Trenutno u ovom domu živi 96 djece.

"Zadovoljni smo kako je Dom opskrbljen iako uvijek želimo da radimo bolje i više kako bi ova djeca imala svu potrebnu njegu, jer oni su osjetljiva kategorija, a među njima imamo i neke sa zdravstvenim problemima. No, vrlo smo zadovoljni novčanim sredstvima koje Grad Sarajevo izdvaja za našu ustanovu", rekao je Đurđević.