"eMovie Academy"
0

Šesnaest studenata iz devet zemalja snimit će kratke filmove o Sarajevu

Sarajevo-x.com
Udruženje studenta elektrotehnike Evrope, EESTEC LC Sarajevo, organizuje internacionalnu radionicu pod nazivom "eMovie Academy" za vrijeme Sarajevo Film Festivala, u periodu od 23. do 30.07.2010. godine.
S obzirom da je Sarajevo Film Festival jedan od najprestižnijih filmskih festivala u regionu, organizatori iz EESTEC-a odlučili su priuštiti studentima elektrotehnike, kako iz Sarajeva, tako i iz drugih evropskih gradova zabavu i priliku za snimanje vlastitog kratkometražnog filma o Sarajevu.

Cilj projekta je omogućiti mladim ljudima širom Evrope da savladaju tehnike snimanja i montaže kratkog filma, te da pokažu svoje kreativne sposobnosti. Njih 16 će snimiti 4 kratka filma o Sarajevu (historijsko Sarajevo, religijsko Sarajevo i sl.). U realizaciji projekta će im kroz predavanja i praktični rad pomoći eminentni stručnjaci iz oblasti montaže filma i tehnika snimanja, dr. Selma Rizvić i dipl.ing.el. Vanja Jovišić. Sama činjenica da će učesnici snimati filmove o Sarajevu pruža im priliku da bolje upoznaju grad Sarajvo, BiH i njenu kulturu.

Nakon povratka u svoje gradove, učesnici će prezentirati svoje snimljene filmove, čime će između ostalog pomoći u promociji grada Sarajeva na internacionalnom nivou.

Ovaj projekat je do sada podržao Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo mr. Safet Kešo i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Kemo Sokolija.

EESTEC je Evropsko udruženje studenata elektrotehnike. Danas ova studentska organizacija broji 45 lokalnih ogranaka u 24 evropske zemlje, sa oko 7500 članova i u stalnoj je ekspanziji. Osnovni cilj EESTEC-a je promocija i razvoj međunarodnih kontakata, razmjena ideja, te unapređenje općeg i tehničkog znanja kroz putovanja.

Naš Lokalni komitet (LC Sarajevo) primljen je u ovu veliku porodicu u septembru 2006. godine i od tada smo više puta učestvovali na razmjenama, a i sami organizovali mnoge projekte kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou. EESTEC LC Sarajevo danas ima više od 120 članova.