Fondacija CURE
0

Sesija "Zašto glasati za žene u BiH na izborima u oktobru"

FENA
Fondacija CURE organizirat će 11. februara X-pres-sesiju pod nazivom "Zašto glasati za žene u BiH na izborima u oktobru 2010?", a uvodničarka je direktorica nevladine organizacije Infohouse u Sarajevu Dženana Alađuz.

U saopćenju za javnost navodi da će Alađuz govoriti o položaju žena na kandidaturama za oktobarske bh. izbore, da li BiH ima adekvatne političarke, zašto glasati za žene i zbog čega žene ne glasaju za žene u BiH.

"Ova godina je izborna, a žene su isključene iz svih mjesta odlučivanja o budućnosti Bosne i Hercegovine. Šta su žene dobile u politici odkad su uvedene kvote od 30 posto predstavljenosti žena? Hoće li bh. građanstvo i na ovim izborima birati samo muške kandidate s izbornih listi, čijim odlukama trebamo vjerovati u ovim, ali i drugim oblastima ženskih ljudskih prava kao što su paket zdravstvene zaštite za ženu, zaštita prava na trudnoću zaposlene žene, plaćeno jednogodišnje porodiljsko odsustvo, rodno uravnotežena raspodjela budžetskih prihoda, jednakopravnost u odlučivanju, zapošljavanju i obrazovanju?," navodi se.

Na skupu će biti riječi i o tome da li BiH može postati članicom Evropske unije bez žena koje će biti na mjestima odlučivanja tokom cijelog procesa, da li je moguća budućnost naše države bez žena koje bi je vodile te mogu li bh. mediji kreirati fer prostor za kandidatkinje ovogodišnjih oktobarskih izbora i koje su strategije i odgovornosti domaćih medija za rodno senzitiziran predizborni medijski prostor.

X-pres-sesije odvijaju se kao tematski doručak - susret s domaćim novinarima, a cilj je ohrabiti medijske profesionalce za rad koji će biti etičan i profesionalan kad se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.

Za X-pres-inicijativu Fondacija CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banje Luke, a projekt finansira Delegacija Evropske komisije u BiH.