Nastavak suđenja u utorak
0

Šešelj u Hagu do 2012. godine?

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, izjavio je danas da u Haškom tribunalu ima najava da bi okončanje prvostepenog postupka protiv lidera radikala moglo da se odgodi i do 2012. godine.

"Iako je haško vijeće najavilo da u septembru predstoji razmatranje dosadašnjih dokaza tužilaštva, čime se otvara i mogućnost donošenja oslobađajuće presude, u Haškom tribunalu ima najava da bi okončanje prvostepenog postupka protiv Šešelja moglo da se odloži i do 2012. godine", rekao je Krasić novinarima u Beogradu.

On je dodao da se zbog toga vodi medijska kampanja protiv Šešelja, čiji je cilj da se lideru radikala uskrati mogućnost kvalitetne odbrane i odgodi njegov povratak u Srbiju.

"Šešelj i SRS pokrenuće krivične postupke protiv svih koji nastoje da naude lideru radikala i provest će ih do kraja", rekao je Krasić, istakavši da je Šešelj već osmu godinu u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Krasić je optužio bivšeg stranačkog kolegu Aleksandra Vučića, sada zamjenika predsjednika Srpske napredne stranke, da je Šešelju svojevremeno nosio u Hag transkripte telefonskih razgovora između lidera naprednjaka Tomislava Nikolića i predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Pretres u Haškom tribunalu u predmetu za ratne zločine protiv lidera radikala Vojislava Šešelja bit će nastavljen 6. i 7. jula saslušanjem posljednjeg svjedoka tužilaštva i suda. Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnih prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.