Haški tribunal
0

Šešelj odbio pregled ljekara koga je odredio sud

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Lider radikala Vojislav Šešelj odbio je da ga u pritvoru Haškog tribunala pregleda kardiolog iz Rusije, koga je odredio sekretarijat tog suda.

Pretresno vijeće Žana-Kloda Antonetija nedavno je naložilo da Šešelja pregleda ruski doktor Sergej Avdejev, koji je to već jednom učinio, na Šešeljev poziv.

Pošto je Avdejev odgovorio da u određenom roku ne može da pregleda Šešelja, Tribunal je pronašao kardiologa iz Rusije, koji je pristao da to uradi. 

Sekretarijat Tribunala danas je obavijestio haške sudije da je Šešelj odbio da ruski specijalista, koga je pronašao Tribunal, pregleda i da mu nije dozvolio uvid u medicinsku dokumentaciju. 

U podnesku piše da je Šešelj, na pitanje da li odbija da ga pregleda bilo koji ljekar iz Rusije, odgovorio da se "neće saglasiti da ga pregleda nijedan doktor koga je odredilo pretresno vijeće". 

Za utorak, 7. februar, zakazana je rasprava u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje. 

Pretresno vijeće je, zakazujući raspravu, naznačilo da je "zabrinuto" zbog bolesti Šešelja.
Šešelja je nedavno, na njegov zahtjev pregledao tim srpskih ljekara. 

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a poslije ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gdje mu je 12. januara ugrađen pejsmejker.

Suđenje Šešelju traje od novembra 2007. godine, a završne riječi trebalo bi da počnu 5. marta. 

U pritvoru Haškog tribunala, Šešelj je od 24. marta 2003. godine kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila objavljena.