Dom naroda PS BiH
0

Servisiranje vanjskog duga i ako Parlament ne usvoji budžet do 31. marta

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Prijedlogom zakona definirano je da Parlamentarna skupština BiH usvaja zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH do 31. marta svake godine, a ukoliko ga ne usvoji, bit će realizirani tekući rashodi nužni za funkcioniranje institucija BiH, o čemu Vijeće ministara BiH donosi posebnu odluku.

Delegat Halid Genjac je prilikom rasprave kazao da je jasna namjera i opravdana potreba da se riješi servisiranje vanjskog duga i u situacijama kada budžet nije usvojen i to se mora riješiti. To je nužnost i treba ga riješiti na što je moguće bolji način.

"Mislim da je u ovom rješenju to prilično dobro riješeno. Međutim, sam zakon u sebi još uvijek sadrži rješenje koje može izazvati nedoumice", kazao je Genjac.

Ono što je za njega problematično, je da se otvara mogućnost da Vijeće ministara BiH posebnim odlukama odlučuje kako će se neka sredstva trošiti koja čak nisu predviđena ni u budžetu koji je bio za prethodnu godinu.

"Mislim da bi trebalo više insistirati da se budžet usvoji u određenom roku, a ne da se otvara mogućnost da se posebnim odlukama stvara situacija da se budžet ne mora usvajati", kazao je Genjac.

Navodeći još neke primjedbe, kazao je da ne može podržati principe ovog zakona, te ukazao na potrebu da se on još dodatno doradi u amandmanskoj fazi.

Osim Genjca, niko od delegata nije diskutovao o predloženim zakonu, te je on usvojen u prvom čitanju.