BiH
0

Šerifović priveden u prostorije Kantonalnog odbora stranke Radom za boljitak

Piše: Er. M.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović koji je jutros uhapšen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, a vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH, priveden je u prostorije Kantonalnog odbora političke stranke Radom za boljitak.

Pripadnici Federalne uprave policije su osim Šerifovića uhapsili i Edina Ajanovića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, a nekadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Osim u Tuzlanskom kantonu, FUP je pretresao i kuću bivšeg ministra Jerka Ivankovića Lijanovića u Širokom Brijegu, a on je ubrzo i priveden.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizovao udruženje u kojem su bili Šerifović i Ajanović, a radi činjenja krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine.

Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili blizu 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali.

Ovoj akciji je prehodila složena i kompleksna istraga koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK u saradnji i sinergiji sa istražiteljima FUP-a, a koja je trajala blizu godinu dana.