BiH
0

Sergej Lavrov u četvrtak dolazi u posjetu BiH

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom posjete BiH u četvrtak, 5. novembra, u Sarajevu će razgovarati sa državnim rukovodstvom, kao i sa rukovodstvom Republike Srpske, potvrdio je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Večernje novosti" pišu da Lavrov dolazi u zvaničnu posjetu BiH, u kojoj Rusija postaje jedan od glavnih ekonomskih igrača, ističući da su ruski biznismeni već u BiH, najviše u RS, investirali oko 200 miliona eura, uglavnom u energetski sektor, kao i da se najavljuju nove investicije vrijedne čak 700 miliona eura.

Ambasador Bocan-Harčenko izjavio je da će zbog zgusnutog rasporeda Lavrov posjetiti samo Sarajevo, gdje će se sastati s državnim rukovodstvom, a dolazak u Banjaluku ostavlja za neku drugu priliku.

"Ipak, naš ministar spoljnih poslova će se sastati sa rukovodstvom Republike Srpske predvođenim premijerom Miloradom Dodikom, koji će doći u Sarajevo", rekao je Bocan-Harčenko za "Novosti".

On je naveo da je Rusija zadovoljna ekonomskim odnosima sa RS, ali da želi da se oni poprave u drugom entitetu, u Federaciji BiH. 

Odgovarajući na pitanje da li je ruski kapital diskriminisan u FBiH, Bocan-Harčenko je odgovario da nije, ali je rekao da mora da prizna da u Banjaluci postoji veće interesovanje za ruski kapital i razvoj ekonomske saradnje. 

"Mi želimo, uz poštovanje državnih institucija, da radimo u oba entiteta i za početak je kupljeno nekoliko benzinskih pumpi", dodao  je on.
Najveći ruski investitor je kompanija “Njeftgazinkor”, koja je za 121 milion eura kupila dvije trećine vlasništva u naftnoj industriji Republike Srpske /NIRS/, u čijem sastavu posluje Rafinerija u Brodu, fabrika motornih ulja u Modriči i lanac benzinskih pumpi "Petrol". 

Ulaganja u NIRS se mjere desetinama miliona eura, a zahvaljujući ovim investicijama u RS, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, nije došlo do pada proizvodnje.

Isti investitor je za 13 miliona eura kupio firmu "Zovko", koja ima deset benzinskih stanica, osam u FBiH i dvije u Brčko distriktu. 

Kako navodi list, ruski naftaši mjerkaju i najvećeg federalnog distributera nafte “Energopetrol”, čime bi postali najjači trgovac “crnim zlatom” u BiH.

Ruski milioner Oleg Burlakov je za 2,2 miliona konvertibilnih maraka kupio fabriku boja i lakova "Terpentin" iz Višegrada, a planira kupovinu tri rudnika i nekoliko preduzeća u Srpskoj, za šta želi da potroši pola milijarde eura, pišu "Novosti".

Suvlasnik preduzeća "Slavija internacional" Radomir Nježić za "Novosti" kaže da bi Rusi, tačnije kompanije okupljene oko "Gasproma", na proljeće trebalo da počnu izgradnju gasovoda kroz sjeverni dio RS, vrijednog 170 miliona eura, a projekat bi trebalo da bude gotov do 2012. godine.