BiH
0

SERDA: Besplatna edukacija iz informacionih tehnologija

FENA
U okviru projekta Poslovni inkubator Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) danas je počela besplatna edukacija iz informacionih tehnologija, koja će biti otvorena za nezaposlene osobe starije od 35 godina.

Edukaciju, koju će provoditi Centar za kompjutersku edukaciju CCED, proći će oko 400 polaznika i odvijat će se u prostorijama SERDA-e. Kroz 40 sati edukacije polaznici će proći programe Windows, Word i Excel, ali i putem pismenih testova utvrditi stepen usvojenog znanja iz ovih oblasti, kazao je na pres- konferenciji u Sarajevu direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

Svjesna sve većih zahtjeva tržišta rada, SERDA je pokrenula aktivnosti na podizanju informatičke pismenosti nezaposlenih osoba i sticanju znanja u oblasti informacionih tehnologija, što će im otvoriti nove mogućnosti pri zapošljavanju, kazao je Okerić.

Istovremeno, svrha i značaj projekta "Poslovni inkubator" proizlazi prvenstveno iz potrebe da se ubrzano ulaže u razvoj poduzetništva te stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća. U 2007. fokus je usmjeren na edukaciju ne samo korisnika Poslovnog inkubatora nego i na edukaciju osnivača/članova, zainteresovanih poduzetnika, nezaposlenih osoba i studenata.

Direktor Službe za zapošljavanje KS-a Vahid Muharemović je kazao kako je Služba u februaru ove godine sa SERDA-om potpisala protokol o međusobnoj saradnji. Prvi zajednički projekt koji je realiziran je edukacija mladih osoba za pokretanje privatnog biznisa, koju je prošlo 95 polaznika, a drugi je edukacija iz informacionih tehnologija za nezaposlene osobe starije od 35 godina.

Prijave za učešće u edukaciji mogu se dobiti u općinskim službama za zapošljavanje i prostorijama SERDA-e (Hamdije Čemerlića 2/XI).

Planirana je i edukacija uposlenika lokalnih zajednica iz ECDL, Upravljanja projektnim ciklusom (PCM) i PR-Odnosa s javnošću.