Parlament FBiH
0

Serbezovski traži otvaranje menze za 'ostale'

FENA
Dom naroda Federalnog parlamenta odgodio je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu izjašnjavanje o dopunama federalnog Zakona o igrama na sreću dok se predlagač, Federalna vlada, ne izjasni o nizu zatraženih delegetskih intervencija (amandmana) u tom tekstu.

Niz amandmana odnosi se uglavnom na delegatske zahtjeve da dio novca od prihoda lutrije bude odvajan za humanitarne organizacije i dobrotvorna društva.

Amandmanima se traži da dio ide i za unaprjeđenje životnih uvjeta invalida.

Delegat Muharem Serbezovski zahtijeva i da jedan procent bude odvajan u humanitarne svrhe za "ostale", kako se izrazio, misleći na pripadnike ostalih naroda u Federaciji kao kategoriju koja je tako definirana uz tri konstitutivna naroda.

"Otvorite menzu za 'ostale', pa ćemo vidjeti efekte", rekao je između ostalog ovaj delegat koji se nerijetko u Federalnom parlamentu zalaže za prava Roma.

Replicirao mu je Alija Begović riječima da su humanitarne organizacije i javne kuhinje otvorene i dostupne svima kojima je to potrebno bez obzira na njihove nacionalne ili bilo koje druge razlike.

Serbezovski je svoju inicijativu za podršku pripadnicima ostalih naroda u Federaciji pretočio u pismenu formu pa će Federalna vlada, kojoj će svi amandmani biti upućeni, razmotriti i taj njegov amandman.

"U skladu sa sloganom: 'I Lutrija BiH ima srce', neka i Vlada ima srca", kazao je ovaj delegat.

Sjednica je u toku.