BiH
0

Šepić zabrinut dešavanjima na političkoj sceni: Sjećanja na februar 2014. kod nekih su izblijedjela

FENA
Poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Senad Šepić izražava zabrinutost dešavanjima na političkoj sceni od februara 2014. godine, od protesta građana, do danas.

On je na svom blogu napisao da su sjećanja na februar 2014. godine i obećanje iz aprila te iste godine kod nekih političara u BiH izblijedjela, saopćila je Politička akademija Stranke demokratske akcije (SDA).

Februara 2014. godine kada su građani izašli na ulice se, kaže, ponadao da će svim političarima biti jasno da samo na novim osnovama politika u BiH može naprijed.

Naglasio je da se od februara ove godine BiH nalazi u političkom usporavanju i zastoju.

"Ovo se može vidjeti u raspravi i prijedlozima o Mostaru, u raspravi i usvojenim izmjenama izbornog zakona, i dok bi cilj kandidatskog statusa za članstvo u EU do kraja 2017. godine trebao biti vodilja u razgovorima o objavljivanju popisa stanovništva, čini se kako su vodilje partikularni politički interesi prerušeni u nacionalne interese. O koordinacionom mehanizmu kao da se više ne razgovara, a tijela predviđena mehanizmom koordinacije stoje upražnjena, pa su i sastanci s EU do daljnjeg odgođeni", kazao je Šepić.

No, ističe, ono što mu najteže pada je to da se pariški sastanak zemalja zapadnog Balkana i EU o velikim regionalnim infrastrukturnim projektima približava, a da BiH nije ni blizu dogovora o usaglašenim strateškim dokumentima iz područja transporta i energije bez kojih neće biti novca, koji su EU i međunarodne financijske institucije spremne ponuditi BiH na osnovu ranijih ponuđenih prioriteta - za energetsko uvezivanje BiH s regionom i EU, zatim autoput 5c, željeznicu, aerodrom Sarajevo, Luku Brčko i brzu cestu od Banja Luke do Travnika.

To, dodaje Šepić, neće biti prvi put da BiH ostane bez EU novca zbog toga što su prioriteti negdje drugo.

"Od 2014. do 2017. godine BiH zbog nedostatka strateških dokumenata nema pravo na korištenje predpristupnih IPA fondova za niz područja", napisao je Šepić na blogu dodavši da će u transportu i energiji Srbija u istom periodu dobiti oko 170 miliona eura, a Crna Gora oko 20 miliona eura.

Podsjetio je da unazad nekoliko godina zagovara revitalizaciju Unske pruge, ali da se bez interesa i akcije vlada ne može ništa.

Istakao je da takav projekt sigurno može biti interesantan EU fondovima, ali da treba imati strateške dokumente, projekte i znati zagovarati i graditi podršku, saopćila je Politička akademija SDA.