BiH
0

Šepić: Prestati govoriti o stabilnosti koalicije, već to pokazati djelima

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Koalicija između SDA i SBB-a nesumnjivo je na pravom ispitu, nakon što je ponovno pritvaranje bivšeg ministra sigurnosti BiH i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića dodatno usložnilo političke prilike u BiH. Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić za Klix.ba ističe kako se stabilnost koalicije mora pokazati djelima.

Bez obzira na činjenicu što je lideru vladajuće stranke SBB-a Fahrudinu Radončiću ponovo određen pritvor, njihovi koalicioni partneri iz SDA prethodnih dana naglašavaju kako koalicija nema alternativu, te kako se nastavlja sa započetim aktivnostima.

Ipak, nesumnjivo je da će ponovno određivanje pritvora lideru SBB-a u određenoj mjeri utjecati na političke procese. Već nekoliko mjeseci Ministarstvo saobraćaja i komunikacija funkcionioše bez ministra, nakon što je smijenjen ministar iz Demokratske fronte Slavko Matanović.

SBB na to mjesto namjerava imenovati Bakira Dautbašića, ali s obzirom da je u toku sudski proces protiv njega imenovanje je odloženo do daljnjeg.

"Smatram da je potrebno prestati govoriti o stabilnosti koalicije, jer i to govori samo za sebe. Funkcionisanje treba dokazati djelima, a ne ponavljajući kako je koalicija stabilna", ističe Šepić u razgovoru za Klix.ba.

U međuvremenu oglasili su se Sud i Tužilaštvo BiH koji su oštro osudili optužbe pojedinaca da Sud svojim odlukama utječe na funkcionisanje koalicije. Stoga s pravom možemo reći da će naredni period biti pravi test za vladajuće koalicione partnere.