BiH
91

Šepić: Predsjedavanje BiH Vijećem Evrope najvažnija aktivnost tokom 2015.

FENA
Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić ocijenio je u izjavi za Fenu da najznačajnija aktivnost tokom 2015. godine jeste predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope (od maja do novembra 2015. godine).

Ističe da je BiH prvi put predsjedavala ovom organizacijom koja je osnovana radi promocije ljudskih prava, demokratije i pravne države.

"To je bila šansa koju smo, po riječima najznačajnijih zvaničnika VE i EU, odlično iskoristili za prezentaciju na međunarodnoj sceni, a posebno privrednu, kulturnu i turističku stranu naše zemlje. Organizirali smo 15 većih političkih i društvenih događaja, koji su se uglavnom dešavali u BiH, što je i običaj za zemlju koja predsjedava, kao i veliki broj kulturnih aktivnosti, koje su omogućile promociju naše zemlje u svijetu", navodi Šepić.

Također, veoma uspješno "smo organizirali i održavanje sjednica najznačajnijih tijela PS Vijeća Evrope, odnosno Biroa i Stalnog komiteta, kao i sjednicu Monitoring komiteta PS Vijeća Evrope u Sarajevu".

"Kad pogledamo cjelokupnu sliku, sigurno je da smo predsjedavanje Vijećem Evrope iskoristili na najbolji način, te se nametnuli kao ozbiljan partner Evropskoj uniji i zemlja koja može biti ozbiljan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, što je i bio naš glavni prioritet. Za mnoge kolege iz drugih zemalja, kako su mi i priznali posljednjih mjeseci u čestim razgovorima, BiH je pozitivno iznenađenje i sada s puno više optimizma govore o našoj evropskoj perspektivi", kazao je Šepić.

Također, istakao je da je "naša delegacija u PSVE tokom 2015. godine pokazala da može djelovati usaglašeno i govoriti jednim glasom o BiH", te je zahvalio svim kolegama "koji su pokazali odgovornost prema zemlji koju predstavljamo i razumijevanje u ovom smislu“.

"U Strazburu smo bili pokretači jačeg regionalnog uvezivanja i zajedničkog nastupa, što je od koristi svima nama u zemljama zapadnog Balkana. Nakon više godina, u ovoj smo postigli konsenzus o imenovanju predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope, kao i potpredsjednika PS Vijeća Evrope iz BiH, gdje smo predložili kolegu Mladena Bosića i gdje je on veoma uspješno predstavljao našu zemlju", Šepićeva je ocjena.

Po njegovim riječima, na ovaj način je BiH dobila svoje predstavnike u Birou i Stalnom komitetu PS Vijeća Evrope, kao najznačajnijih tijela ove organizacije.

"Tokom 2015. u posjeti našoj zemlji bili su i izvjestioci Monitoring komiteta PSVE i otpočeli pripremu novoga izvještaja i s obzirom na preostale postprijemne obaveze koje naša zemlja ima prema VE, vjerujem da ćemo novu šansu i novi pristup EU za BiH iskoristiti da pokrenemo zemlju na ovom putu i ispunimo svoje obaveze", zaključio je predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić.