BiH
20

Šepić: Pozitivna odluka iz Brisela je nada građanima za EU perspektivu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i šef Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić smatra da bi Vijeće za opće poslove EU sutra trebalo razmotriti i prihvatiti zahtjev za članstvo BiH u EU, čime bi se Evropskoj komisiji omogućilo da vladama u BiH dostavi Upitnik sa nekoliko hiljada konkretnih i detaljnih pitanja.

Šepić navodi da je tokom nedavnih posjeta Berlinu, Strasbourgu i Briselu, ali i u redovnim kontaktima s kolegama iz zemalja članica EU, snažno zagovarao pozitivnu odluku EU koja će, kako mu je potvrđeno, biti sutra i usvojena.

Također ističe da je put BiH ka članstvu u EU, jedan od najkvalitetnijih i najjeftinijih, a BiH dostupnih instrumenata za unutrašnju reformu, konsolidaciju, političko i društveno sazrijevanje i ekonomski razvoj. Pozvao je zemlje članice EU da što prije pošalju Upitnik, jer će, kako smatra, svima u BiH i EU omogućiti da vide u praksi do koje mjere i kako su sve bh. vlade i institucije zaista spremne da "svoj inat i međusobne svađe ostave po strani, te da zasukaju rukave i rade na pronalaženju ogromnog broja informacija i brojnih kompromisa potrebnih za kvalitetne odgovore na ova pitanja".

"Od kvalitete i brzine njihovih odgovora će zavisiti preporuka Evropske komisije za dobivanje kandidatskog statusa, što je jedan od obećanja koje su nam za 2017. godinu dali Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH",kazao je Šepić.

Građanima BiH je, dodao je on, bitno da znaju da pozitivna odluka koju EU treba sutra donijeti o bh. zahtjevu za članstvo, neće biti nagrada za neke uspjehe i napredak vlada u BiH.

"To će jednostavno biti signal njima da za članstvo u EU još uvijek postoji zrno nade i da naši prijatelji u EU razumiju koliko je, posebno sada kada se pričama o referendumu BiH pokušava vratiti daleko unazad, važno da pokažu da su uz jedinstvenu zemlju koju ohrabruju da se okrene razvoju i evropskoj perspektivi, umjesto destabilizaciji i podjelama", pojasnio je.

Također smatra da će time EU još jednom dati priliku vladama u BiH da svoje građane i partnere u svijetu pozitivno iznenade ili razočaraju.