BiH
20

Šepić: Potpuni zastoj BiH na euroatlantskom putu

FENA
Senad Šepić
Senad Šepić
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) je jučer iznio poznate činjenice, a koje se prije svega odnose na potpuni zastoj BiH na euroatlantskom putu.

Ovo je za Agenciju Fena izjavio potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić koji je i pozvao sve političke aktere da se uozbilje i ulože napor radi pokretanja BiH s mrtve tačke.

"Činjenica je i nema napretka u realizaciji ciljeva 5+2, a PIC je vrlo dobro postupio kada je istakao neupitan napredak Republike Hrvatske i Republike Srbije. Nadam se da će njihov uspjeh biti podstrek i BiH da učini više", istakao je Šepić.

Prokomentirao je i amandman Doris Pack te smatra da će takvi i slični glasovi biti sve glasniji, a zbog situacije u BiH.

"Pozivam odgovorne da ovo shvate ozbiljno i ne gurnu BiH ka situaciji u kojoj bi inicijative poput ove postale učestalije", kazao je Šepić.

SDA je preporuke ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH ocijenila dobrom osnovom za daljnji rad.

"S tim u vezi, naša ekspertna grupa detaljno proučava svaku od preporuka koje su nam dostavljene", kazao je on.

Mišljenja je da nepoštivanje odluka ustavnih sudova dovode BiH u još težu situaciju.

"Ovo je posebno vidljivo kada je u pitanju jedinstveni matični broj( JMB). Zatražio sam, u svojstvu poslanika Predstavničkog doma PSBiH, usvajanje propisa koji bi obavezao nadležne institucije da, nakon što Ustavni sud BiH donese odluku, parlament i Vijeće ministara najkasnije u roku od dva mjeseca, isključivo tretiraju i implementiraju odluku suda", pojasnio je Šepić.

Pitanje Mostara je, stava je Šepić, najveće političko pitanje u BiH.

"Potrebno je hitno pronaći najpovoljnije rješenje, a koje će osigurati onemogućavanje diskriminacije bilo koga u ovoj zemlji", zaključio je Šepić.