BiH
10

Šepić: Do kada će BiH biti dobro neuštimani orkestar?

Klix.ba
Ispred Političke akademije SDA obratio se Senad Šepić koji je analizirao političko stanje u BiH nakon izbora te iznio svoja iskustva u radu sa međunarodnim institucijama koje prate stanje u BiH.

Šepić je istakao kako su stranci zabrinuti zbog određenih političkih dešavanja i najava u BiH, poput referenduma u RS-u, najavama promjene izbornog zakona, i sve dubljim etničkim promjenama.

"U ovom periodu, kada se borimo da BiH stavimo na sigurne tračnice puta ka EU, ekonomskih reformi, borbe protiv korupcije, u vremenu kada će nam zbog globalne situacije trebati što više prijatelja, Sarajevo, Vijeće ministara BiH, ali i Vlada FBiH moraju biti stabilni, okrenuti reformama i odlučni. Trebaju imati znanje i sposobnost da privuku sve proevropske i reformske snage u RS, kako u opoziciji, tako i u SNSD-u, da nam se pridruže na putu izgradnje moderne i razvijene države", ističe Šepić.

Šepić ističe kako većina ljudi u FBiH i Sarajevu mora svojim potezima dokazati da želi modernu i evropsku BiH.

"Naročito to moraju pokazati oni koji sjede u parlamentima i vladama kantona i FBiH. Pa da na vlastitom primjeru pokažemo da smo za izgradnju institucija, a ne promociju pojedinaca i privatne države. Da smo za borbu protiv korupcije, nepotizma i rođačkog namještanja, a za pravedno društvo i pravnu državu, te bolje uslove za privredu. I manju, ali efikasniju administraciju. Dok se to ne desi i ne pokažemo djelima i ličnim potezima takvu opredjeljenost, umjesto najčešće isprazne retorike i medijskog samohvalisanja bez pokrića, BiH će se i dalje površnim strancima činiti kao loše uštimani orkestar, a onima koji nas bolje poznaju kao dobro neuštimani orkestar. Ako Sarajevo i FBiH propuste i ovu priliku da to naprave, pitanje je kada će i da li će doći naredna", zaključio je Šepić.