BiH
0

Šepić: Biometrijski pasoši omogućit će lakše izdavanje viza

Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sutra bi trebao prihvatiti uvođenje biometrijskih pasoša koje bi građani mogli početi korisititi od 1. novembra ove godine. Senad Šepić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH u razgovoru za Sarajevo-x.com kaže da će ovi pasoši bh. građanima omogućiti lakše dobijanje viza.

"Ministarstvo civilnih poslova je pripremilo, a Vijeće ministara BiH usvojilo informaciju o procesu uvođenja biometrijskih pasoša u BiH. Tim planom predviđeno je da izdavanje ovih pasoša počne 1. novembra 2008. godine. Mnogo je posla kojeg do tada trebamo završiti, a odnosi se na uređivanje Zakonske regulative te tehničke i kadrovske osposobljenosti za vršenje ovog posla“, kazao je Šepić.

Predložene izmjene zakona predviđaju postupno uvođenje biometrijskih pasoša za građane BiH. Sadašanje pasoše građani će morati zamijeniti biometrijskim tek po isteku važnosti putne isprave koju posjeduju.

"Očekujemo da Parlamentarna skupština BiH na već zakazanoj sjednici tokom ove sedmice usvoji izmjene i dopune Zakona o putnim ispravama. Ministarstvo civilnih poslova će svoje obaveze završiti u roku i biti spremno da na vrijeme otpočne izdavanje ovih dokumenata.

Određena sredstva za realizaciju ovoga projekta već su planirana u budžetu za narednu godinu i vjerujem da će ovaj posao biti uspješno završen, s obzirom da će građanima naše zemlje omogućiti lakše dobivanje viza i zaštititi ih od brojnih neugodnosti i ponižavanja koja su do sada godinama trpili“, naglasio je Šepić.

Uvođenje biometrijskog pasoša obaveza je BiH u daljem procesu liberalizacije viznog režima za naše građane. Biometrijski pasoš, za razliku od sadašnjih putnih isprava, ima čip koji sadrži osnovne podatke o vlasniku putne isprave te otisak prsta ili snimku šarenice oka.