BiH
932

Senka Mesihović-Dinarević kandidat za novog rektora UNSA?

Piše: Er. M.
Kako nezvanično saznajemo, ugledna doktorica i profesorica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Senka Mesihović-Dinarević, koja je nedavno dala otkaz na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS), najvjerovatnije će se kandidovati za rektora Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu raspio je konkurs izbor rektora sarajevskog Univerziteta za mandatni period od 2016 do 2020. godine. Prema nezvaničnim informacijama kao jedan od kandidata naći se i Senka Mesihović-Dinarević koju je nedavno aktuelna direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović smijenila sa pozicije šefice Pedijatrijske klinike UKCS-a. Ubrzo nakon toga ona je uručila Izetbegovićevoj zahtjev za prekid radnog odnosa na UKCS-u.

Mesihović-Dinarević nije željela ni potvrditi, a ni demantovati nagađanja da bi se mogla kandidovati na poziciju rektora. Ona je za Klix.ba kazala kako za sada još uvijek ne želi ništa komentarisati u vezi s potencijalnom kandidaturom.

Ako Mesihović-Dinarević bude izabrana na poziciju rektora, bilo bi to prvi put da se na čelu sarajevskog univerziteta nađe žena. Činjenica je da ova ugledna doktorica, koja je do odlaska s KCUS-a bila jedini akademik u ovoj ustanovi, ima kvalitetnu poslovnu biografiju.

Mesihović-Dinarević diplomirala je kao studentica generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Objavila je više od 205 radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima.Autorica je 10 knjiga, sedam priručnika, recenzentkinja pet knjiga, mentorica u diplomskim radovima studenata pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Sjedinjenim Američkim Državama, Visokoj zdravstvenoj školi i Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i mentorica u brojnim magistarskim i doktorskim radovima.

Ona je od 2008. godine redovan član Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a početkom marta ove godine primila je diplomu člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu.

"Kroz predavanja i stručni rad sa studentima, specijalizantima, subspecijalizantima, magistrantima i doktorantima, ona je razvila njihov interes prema medicini, pedijatriji i istraživanjima. Njen znanstveni doprinos u preventivnoj kardiologiji i pedijatriji je vrlo dobro poznat u znanstvenom svijetu", rečeno je prilikom predaje diplome.

Evropska akademija nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) je međunarodna akademska organizacija, transnacionalna, interdisciplinarna, u koju je uključeno oko 1.500 vrhunskih naučnika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočava savremena Evropa i svijet. Među njenim članovima nalazi se i 32 Nobelovaca kao i papa Benedict XVI.

Slobodna Bosna piše da su trojica glavnih kandidata koji se spominju kao mogući nasljednici Muharema Avdispahića još uvijek aktuelnog rektora, Izet Rađo, bivši dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, Rifat Škrijelj, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, i Ejub Džaferović, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Pored njih, za poziciju novog rektora UNSA navodno će se ponovo prijaviti Avdispahić, kao i Faruk Čaklovica, bivši rektor Univerziteta i profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

S obzirom na to da se politika uplela u sve sfere bh. društva, ostaje upitno kolike su stvarne šanse Senke Mesihović-Dinarević da bude izabrana na poziciju rektora, uprkos zavidnoj poslovnoj biografiji.